Lucija Đaković iz Gimnazije „Fran Galović“ izabrana u Nacionalno vijeće učenika

U prostorijama Gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici u utorak, 16. siječnja održan je izbor učeničkih predstavnika Koprivničko-križevačke županije u Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske.

Od okupljenih 30-tak učenika osnovnih i srednjih škola, predstavnika učeničkih vijeća svojih škola, njih nekoliko odlučilo je biti kandidatima za ulazak u Nacionalno vijeće te se kroz kratko izlaganje predstavilo svojim kolegama. Najbolja među njima bila je učenica 3. razreda Gimnazije „Fran Galović“ Lucija Đaković, koja je aktivna u Učeničkom vijeću svoje škole već tri godine, voli pomagati drugima te smatra kako je važno da se čuje glas mladih. U svom programu naglasila je kako će biti posvećena zastupanju interesa svojih kolega, a zalaže se za raznovrsnost i dostupnost školskih aktivnosti, smanjenje gradiva te veću pomoć u troškovima roditeljima.

Učenike je pozdravio i zamjenik župana Ratimir Ljubić, naglasivši važnost izbora u Nacionalno vijeće kao savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti i obrazovanja te je dodao kako od Lucije očekuje da se bori za interese učenika naše županije, ali i cijele Hrvatske, kao i da skrene pozornost na pitanja i probleme s kojima se učenici suočavaju kako bi se brže i učinkovitije riješili. Također je uputio pohvale domaćinu, Gimnaziji „Fran Galović“, kao i Uredu državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji na transparentnoj i kvalitetnoj organizaciji.

U ime Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji učenicima se obratila v.d. predstojnice Elizabeta Repić Perković, dok im je u ime domaćina dobrodošlicu poželio ravnatelj Gimnazije Vjekoslav Robotić.

Nacionalno vijeće učenika kao oblik aktivnog uključivanja učenika osnovnih i srednjih škola u osmišljavanju školskog života djeluje kao predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola te kao savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti i obrazovanja koje pridonosi poboljšanju kvalitete obrazovnog sustava. Članovi Nacionalnog vijeća biraju se na dvije godine, a u slučaju prelaska iz srednje škole na fakultet, mandat im prestaje.

Služba ureda župana