Mađarska delegacija posjetila Županijsku upravu

Kao nastavak dobre suradnje, mađarska delegacija predvođena županom Županije Somogy Norbertom Biróom, načelnicom Općine Böhönye Mártom Zsoldos Piroskom te parlamentarnim zastupnikom Józefom Attilom Móringom u petak, 20. travnja posjetila je Županijsku upravu.

Povod posjetu bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji s Općinom Sokolovac, a goste iz Mađarske dočekali su župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj sa suradnicima, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić te županijski pročelnici.

Župan je mađarskoj delegaciji zahvalio na dolasku, podsjetivši kako su Županija Somogy i Koprivničko-križevačka županija još 1997. godine potpisale Sporazum o suradnji, kao i Sporazum o suradnji iz oblasti zaštite i spašavanja 2002. godine.

Bio je to početak naših aktivnosti vezanih uz međunarodnu suradnju, a kasnije su se na to nadovezali sporazumi o suradnji jedinica lokalne samouprave s hrvatske i mađarske strane. Zaista smo svih ovih godina bili vezani jedni uz druge i zajednički provodili brojne projekte i programe, a važno je spomenuti kako smo nedavno pristupili Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju Pannon, u kojoj se nalazi i Županija Somogy. Tu je i naša Razvojna agencija PORA koja je sa Županijom Somogy sudjelovala u 11 projekata vrijednih 2 milijuna eura, a naši odnosi s prvim susjedima iznimno su nam važni te želimo nastaviti raditi na njihovom produbljivanju i proširivanju suradnje.“, kazao je župan, ujedno pohvalivši doprinos generalne konzulice Republike Hrvatske u Mađarskoj Vesne Haluge na tom području, za što je prošle godine primila i županijsko priznanje.

Kako bi još bolje upoznali Koprivničko-križevačku županija, župan je mađarskim gostima predstavio osnovne informacije o geografskom smještaju, demografske i gospodarske pokazatelje te kulturnu baštinu s naglaskom na naivnu umjetnost.

Župan Županije Somogy Norbert Biró zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj suradnji te je kazao kako postoji još mnogo prostora za zajedničko djelovanje na povlačenju EU sredstava i razvijanju hrvatsko-mađarskih veza, a zahvalama su se pridružili i načelnica Općine Böhönye Márta Zsoldos Piroska te parlamentarni zastupnik Józef Attila Móring.

Gostima iz Mađarske obratio se i načelnik Bakšaj koji je kazao kako ih veže iskreno prijateljstvo te kako je njihov posjet veliko priznanje i čast za Općinu.

Nakon što su razmijenili prigodne poklone, mađarska je delegacija posjet Koprivničko-križevačkoj županiji nastavila odlaskom na proslavu Dana Općine Sokolovac, gdje će biti potpisan Sporazum o suradnji s Općinom.

Služba ureda župana