Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo 4,2 milijuna kuna za sufinanciranje projekata iz Koprivničko-križevačke županije

Na konferenciji za medije koja je održana danas, 29. ožujka u prostorijama Županijske uprave predstavljeno je 13 projekata iz Koprivničko-križevačke županije za koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2017. godinu, odobrilo sufinanciranje u iznosu od 4.258.000,00 kuna.

Konferenciji je prisustvovao župan Darko Koren, zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal, voditeljica Odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj u PORA-i Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja Tihana Kraljić, načelnici i predstavnici 12 općina kojima su odobreni projekti.

Župan je izrazio zadovoljstvo količinom odobrenih projekata, među kojima je posebno istaknuo sufinanciranje rekonstrukcije zgrade Osnove škole Sveti Petar Orehovec u iznosu od 850 tisuća kuna te je kazao kako će cijeli projekt sanacije škole stajati oko 3,5 milijuna kuna. Dio sredstava osiguran je u proračunu, ostatak će se pribaviti, a uskoro kreću građevinski radovi kako bi projekt mogao biti gotov do sljedeće školske godine.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovim projektima jer svaka kuna koja dođe u neku od općina, došla je u Koprivničko-križevačku županiju. To je naš zajednički uspjeh, dijelom smo i mi sudjelovali kroz našu Razvojnu agenciju PORA-u, koja je općinama pružila stručnu i tehničku pomoć, a uključenima želim uspješnu realizaciju projekata.“, naglasio je župan Koren.

Ispred PORA-e obratila se Tihana Kraljić koja je kazala kako je kroz ovaj Program od 2012. godine u Koprivničko-križevačku županiju i jedinice lokalne samouprave stiglo 14 milijuna kuna te je pojasnila: „Prihvatljivi prijavitelji bile su jedinice lokalne samouprave s indeksom razvijenosti I. i II. skupine, što se odnosilo na njih 16 s područja naše županije. Na nacionalnoj razini bilo je na raspolaganju 72 milijuna kuna, a ta su sredstva namijenjena radovima na povećanju standarda komunalnih i socijalnih usluga te razine gospodarske infrastrukture“.

U ime načelnika općina obratio se Mirko Perok iz Virja te kazao: „Moram reći kako smo vrlo ugodno iznenađeni visinom sredstava koje nam je odobrilo Ministarstvo, a uz županijske programe poticanja ravnomjernog razvoja uspješno ćemo ostvariti sve što smo zamislili. Očekujemo pomoć i iz drugih mjera, poput Programa ruralnog razvoja, a sve na dobrobit naših građana i podizanja njihovog životnog standarda. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli.

Zamjenik Sobota također je izrazio zadovoljstvo odobrenim projektima te je najavio kako se iz nacionalnog proračuna ove godine planira povući najviše sredstava dosad, a općine mogu očekivati i dodatna sredstva na natječaju koji će biti raspisan najesen.

Popis općina, projekata i iznose sufinanciranja možete vidjeti u privitku.

Služba ureda župana