“Mladi za mlade“ predstavili uspješne europske projekte koprivničkih srednjih škola

U srijedu 9. svibnja 2018. godine u dvorani Domoljub održan je program „Mladi za mlade“. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica već mnogo godina uspješno surađuje s koprivničkim osnovnim i srednjim školama, a program „Mladi za mlade“ poseban je oblik suradnje koji traje od 2011. godine. Program se održava svake godine povodom Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja i Europskog tjedna, a uz Knjižnicu i navedene škole potporu mu je ovaj put pružila Agencija za mobilnost i programe EU te Pučko otvoreno učilište Koprivnica.

I ove su godine učenici Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole Koprivnica i Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica učenicima osmih razreda koprivničkih osnovnih škola predstavili svoje uspješne projekte i aktivnosti, ali i različite talente. Bila je ovo i izvrsna prilika da se osnovnoškolci upoznaju s brojnim mogućnostima koje im nude koprivničke srednje škole kako bi lakše odabrali upravo onu školu i usmjerenje koje će na jesen upisati.

Program je okupio 300-tinjak sudionika: 63 učenika – izvođača iz srednjih škola, zajedno s dvadesetak nastavnika – njihovih mentora i nešto više od 200 posjetitelja iz osnovnih i srednjih škola te drugih uzvanika.

U programu Obrtničke škole, kojeg su vodili Marko Knez i Ervin Kukec, učenici su predstavili projekt mobilnosti VEC Sharing čiji je cilj unapređivanje kompetencija učenika i profesora međusobnom razmjenom znanja s kolegama iz prekograničnog područja, i to za zanimanja zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik, te projekt Erasmus+ Struka nas veže koji uključuje dvotjednu mobilnost šesnaestero učenika koji se školuju za zanimanja kuhar i konobar. Predstavljeno je i nekoliko zanimljivih aplikacija i tehnologija koje su rezultat rada učenika usmjerenja elektrotehničar i tehničar za računalstvo i njihovih mentora. Učenici ove škole pokazali su da se znaju i vrlo lijepo literarno izražavati, a predstavila su se i dva glazbena sastava, Tamburaški sastav Obrtničke škole Koprivnica i Razredni bend 4.b, čiji su pojedini članovi već i „veterani“ manifestacije „Mladi za mlade“ jer u njoj redovito sudjeluju svake godine još od prvog razreda srednje škole.

Učenici Srednje škole predstavili su Erasmus+ projekt Pomognite učenicima da spase planet koji je uključio 90 učenika iz 3 škole u dobi 15-18 godina kojima se pružila mogućnost odlaska na mobilnosti u Francusku i Italiju. Prikazan je i vrlo zabavan i duhovit kratki film kojeg su učenici u sklopu ovog projekta sami snimili, uredili i montirali. Potom su učenici Eric Vidović, Maria Grazia Lukšić i Kristina Crnković pokazali svoje iznimne glazbene talente u sviranju i pjevanju, a publiku je osobito oduševila pjesma koju su na znakovnom jeziku izvele učenice medicinskog usmjerenja. Cijeli program Srednje škole vodio je Timon Fabijanec.

Voditeljice gimnazijskog dijela programa  bile su Hana Knežević i Marija Ferčec. Učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica kroz prezentaciju Lane Deverić i Karla Hlevnjaka predstavili su cijeli niz projekata u kojima sudjeluju. Model International Criminal Court Western Balkans (MICC WeB) projekt je simulacije Međunarodnog kaznenog suda koji se održava već nekoliko godina i u kojem sudjeluju učenici iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. CLIL – Robotik – Meisterschaft je projekt čiji je cilj unaprijediti poznavanje i primjenu informacijske tehnologije te znanje njemačkog jezika dok je EuroMath&euroScience projektu cilj popularizacija STEM područja. Učenici su predstavili i „Dan za znanost“ projekt Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica te Talent show koji se već tradicionalno održava svake godine povodom Dana darovitih učenika. Predstavljen je i projekt Croatia HungaryEducationalCooperation – CHEC (INTERREG projekt) čiji je cilj upoznavanje drugih kroz upoznavanje načina na koji ljudi žive i rade, koji su njihovi običaji, dok projekt SportOverBorders (INTERREG projekt) omogućuje učenicima iz Mađarske i Hrvatske međusobno upoznavanje kroz sportske aktivnosti. Projekt je ovom prilikom predstavljen i kroz izvrstan kratki film, autora Patrika Ivačića.

Rafaela Čuni i Lucija Đaković pokazale su izvanredan glazbeni talent u pjevanju i sviranju, a dva plesna para – Lana Bermanec, Marko Šimek, Hana Knežević i Gordana Grgić oduševili su svojom izvedbom klasičnih plesova.  Predstavljen je i školski časopis „FRANzine“ o kojem su govorili njegovi urednici.

Svi izvođači ostavili su snažan dojam na publiku, učinili svoje mentore i učitelje još ponosnijima te, nadamo se, inspirirali koprivničke osmaše svojim zalaganjem u okviru inspirativnih, zanimljivih i poučnih projekata u koje su uložili mnogo truda.

Galerija fotografija dostupna je na sljedećoj poveznici:

 https://www.flickr.com/photos/knjiznicafrangalovickoprivnica/albums/72157693512342142

Maja Krulić Gačan