Mobilnost nastavnice Helene Knežević u Soverato

Helena Knežević, nastavnica engleskog jezika u O.Š. Đuro Ester Koprivnica, boravila je u Soveratu, na samom jugu Italije, od 15.-22.04.2018. godine gdje je pohađala tečaj za nastavnike pod nazivom „Media Education: Fighting bullying and fostering inclusion“. Ovo  je bila šesta mobilnost, od ukupno osam, u sklopu Erasmus+ projekta “Going the Extra Mile” koji OŠ “Đuro Ester” provodi od lipnja 2017. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije koja su školi dodijeljena putem natječaja Agencije za mobilnost i programe EU.

Tečaj je organiziran od strane talijanskog organizatora naziva Associazione Jump – Gioventù in riSalto te je okupio ukupno 7 polaznika iz 5 europskih država – osim hrvatske predstavnice, bili su tu i predstavnici Španjolske, Srbije, Švedske i Njemačke. Svi sudionici su bili nastavnici u osnovnim i srednjim školama te je jedna sudionica bila pedagoginja u osnovnoj školi.

Tečaj se odvijao u gradići Soverato, primorskom gradiću na samom jugu Italije, u kojem turizam cvjeta samo u ljetnim mjesecima – tijekom jeseni, zime i proljeća gradić je poluprazan, mnogo restorana je zatvoreno, kao i kafića i trgovina. Tada lokalni ribari okupiraju plaže koje su u ljeti prepune turista. Sudionici su naučili o kulturi Italije, posebno južne Italije, koja još uvijek ovisi o lokalnim, malim ribarima, proizvođačima voća i povrća te koja je vrlo obiteljski orijentirana. No, interkulturna razmjena ne završava samo Italijom, sudionici su tijekom cijelog trajanja tečaja dijelili posebnosti svojih kultura,  izmjenjujući kulturološke ideale i razlike, ali i pokušavali pronaći i sličnosti koje povezuju.

Sam tečaj sastojao se od dvije glavne komponente – predavanja, razgovora i izmjene iskustva o međuvršnjačkom nasilju (bullyingu) te radionica o izradi videomaterijala za korištenje u nastavnom procesu.

Na početku radnog tjedna, tečaj je obrađivao bullying – što on jest, kako mu pristupiti u školi, kako osmisliti protokol za slučajeve bullyinga te, ono što je najvažnije, kako ga prevenirati. Nastavnica Knežević, s kolegama iz 4 države te voditeljima programa iz Italije, razgovarala je o svojim iskustvima tijekom rada u školi, nastavnici su međusobno razmjenjivali ideje i iskustva vezano uz ovaj sve češći problem u školama.

Radionica Media Education, odnosila se na metode snimanja videa koji se mogu koristiti u predmetima koje sudionici predaju. Nastavnica Knežević je, s obzirom na temu tečaja, borbu protiv bullyinga, s kolegicom iz Švedske napravila video o razlikama između zadirkivanja i šale, i sustavnog maltretiranja, bullyinga. Tečaj je kroz radionice obučio sudionike kako se snima video: autori su prvo morali definirati sljedeće stvari: što žele pokazati i odrediti koji im je cilj videa. To su svakako dvije najbitnije informacije koje treba ustanoviti. Što autori žele postići ovim videom? Nadalje, bitno je odrediti dobnu skupinu učenika koji će gledati video, kako ne bi bio previše kompliciran ili prejednostavan. Potom su sudionici napisali scenarij, podijelili ga u scene, odredili položaj kamere za svaki dio scene, odredili detalje poput odjeće, prostora, pokreta.  Tek onda je započelo snimanje, povremeno uz pomoć treće osobe, snimateljice. Nastavnica Knežević i Linda video su brzo snimile, a onda je došao najteži i najdulji dio procesa – montiranje videa u dvominutni video, s naslovima, uvodnom i završnom špicom, glazbom. Iako su sudionici svoje kratke filmove radili prvi puta, svi sudionici nagrađeni su simboličnim Oscarom za trud i rad te za demonstriranje što su sve naučili tijekom tečaja.

Na kraju radnog dijela tjedna, organizator je u program uključio izlet u prekrasno i pitoreskno selo Badulatu. Smješten na vrhu planine te osim glavnog trga koji je na samome vrhu, ostatak ulica je sagrađen na kosinama. Ulice su uske i podsjećaju na ulice primorskih gradića u Hrvatskog. Povremeno su toliko uske da kroz njih morate prolaziti bočno.

Na kraju tečaja, sudionici su razgovarali o mogućim suradnjama škola i učenika u budućnosti. Nastavnica Knežević vratila se s tečaja s novim idejama i načinima aktivnostima za rad s učenicima koje će primjenjivati u nastavi, ali i podijeliti s kolegama nastavnicima.

Helena Knežević, magistra edukacije za engleski jezik
Osnovna škola “Đuro Ester” Koprivnica

  

Navedene informacije odražavaju isključivo stajalište autora. Europska Komisija nije odgovorna za uporabu informacija koje su u članku navedene.