Na gradskim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu obilježen 13. Dan mimoza

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u subotu, 25. siječnja organizirala je 13. Dan mimoza koji je održan na gradskim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a podršku obilježavanju ove iznimno važne javnozdravstvene akcije i ove godine dali su župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te županijska pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja. Uz gradove,  akciji obilježavanja se priključila i Općina Virje gdje su načelnik Mirko Perok i suradnice prikupljali donacije prodajom mimoza.

Članovi županijske Lige protiv raka na gradskim su trgovima građanima dijelili promotivne letke te prikupljali donacije koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih. Zainteresirani građani su se u razgovoru sa stručnjacima informirali o prevenciji i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa te liječenju raka vrata maternice, jednog od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena.

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a važno je spomenuti kako se od tada u zdravstvenim statistikama bilježi pad oboljelih od raka vrata maternice, čemu je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenje i redoviti pregledi koje ovakve javnozdravstvene akcije i potiču.

Spomenimo kako je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice započela krajem 2012. godine pri čemu je naglasak stavljen upravo na edukaciju o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja te motivaciju žena da što više koriste preventivne preglede.

Služba ureda župana