Na konferenciji za medije predstavljeni 2,7 milijuna kuna vrijedni projekti poticanja zapošljavanja

Na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak, 17. svibnja u prostorijama Županijske uprave predstavljeni su projekti kojima su odobrena bespovratna sredstva u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.

Naime, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u ponedjeljak, 14. svibnja uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijuna kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja. Među njima, ugovore su potpisali i Melita Birčić, u ime Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije, uz prisustvo zamjenika župana i predsjednika LPZ-a Ratimira Ljubića, te predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić.

Na konferenciji za medije okupljenima se uvodno obratio župan Darko Koren te je pohvalio nositelje i partnere projekta na 2,7 milijuna kuna koji su stigli u Županiju za poticanje zapošljavanja.

Zahvaljujem svima koji su zaslužni za ovo postignuće te se nadam kako će realizacija ovih projekata doprinijeti povećanju zaposlenosti za području Županije, što se posebno odnosi a mlade. Također se nadam kako će se doprinijeti procesu obrazovanja te usmjeravanju na deficitarna zanimanja koja su zapravo garancija zapošljavanja i oporavka gospodarstva.“, kazao je župan te dodao kako se program financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali.“

U ime Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje obratila se ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Melita Birčić, predstavivši projekt vrijedan dva milijuna kuna na kojemu su partneri Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, županijska Obrtnička komora i Koprivnički poduzetnik.

Sve ovo rezultat je dobre suradnje našeg Lokalnog partnerstva za zapošljavanje koje broji 26 predstavnika  javnog privatnog i civilnog sektora, te sinergije institucija koje sudjeluju u projektu. Željeli smo utjecati na povećanje zapošljavanja na području Županije, a ciljane skupine su nam poduzetnice, mladi, nezaposleni i slično. Zahvaljujem svim partnerima na doprinosu u stručnoj pripremi projekta te Županiji na potpori.“, pojasnila je ravnateljica Birčić, dodavši kako će se projekt provoditi 30 mjeseci, a neke od aktivnosti uključuju edukacije, radionice s ciljem jačanja znanja i vještina članova LPZ-a, putovanje u inozemstvo i proučavanje primjera dobre prakse, potpore male vrijednosti za samozapošljavanje za mlade poduzetnike, uređenje dvorane u PORA-i i opremanje stubišta s rampom za osobe s invaliditetom, promociju ženskog poduzetništva i mentorstvo za zapošljavanje. Dodana vrijednost ovom projektu je organizacija i provedba IT boot kampa za 10 mladih nezaposlenih osoba kojima će mentori biti lokalni poduzetnici, a ravnateljica je pozvala sve zainteresirane da se uključe u projekt, bilo da se jave u PORA-u ili u neku od institucija.

Projekt županijske Obrtničke komore i partnera, vrijedan gotovo 700 tisuća kuna, predstavio je tajnik Božo Barać, koji je naglasio kako Komora od svog osnutka djeluje u području strukovnog obrazovanja, pa su prema tome partneri na projektu Strukovna škola Đurđevac, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Obrtnička škola Koprivnica, kao i PORA te Obrtničko učilište POUKA.

Ovo je treći ovakav projekt koji provodimo, kandidirali smo još jedan, a kroz sve njih pokušavamo ostvariti što veći interes za zapošljavanje, obrazovanje i gospodarstvo naše Županije. Cilj projekta je promocija upisa u deficitarna obrtnička zanimanja, razvijanje interesa nezaposlenih osoba i učenika srednjih škola za cjeloživotno učenje te poboljšavanje učinkovitosti provedbe županijske Strategije razvoja ljudskih potencijala.“, dodao je tajnik Barać te predstavio neke od projektnih aktivnosti, primjerice prezentacije zanimanja na Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije, dani otvorenih vrata u tri strukovne škole, prezentacije za učenike u 23 osnovne škole na području Županije, radionice o cjeloživotnom učenju i motivacijske radionice, posjeti nezaposlenih i učenika uspješnim poduzetnicima i obrtnicima. Projekt traje 18 mjeseci, a ciljana deficitarna zanimanja su: autolimar, automehatroničar, elektroinstalater, konobar, kuhar, limar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, krojač, tesar i zidar.

Što se tiče Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, u sklopu čega su odobrena navedena sredstva, riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tržišta rada.

Služba ureda župana