Na početnoj konferenciji predstavljen projekt „VEC Sharing“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u utorak, 14. studenoga prisustvovao je početnoj konfereciji projekta „VEC Sharing“ odnosno „Cross-border Vocational Education Capacity Sharing“ koji je predstavljen u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Projekt je prijavljen za financiranje u okviru Prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, vodeći partner je Obrtnička škola Koprivnica, a partneri PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Srednja škola iz Csurga te Srednja škola iz Nagybajoma.

Zamjenik Ljubić zaželio je uključenima u projekt uspješnu realizaciju, uz razvoj prijateljskih odnosa hrvatskih i mađarskih obrazovnih institucija što će biti osnova za daljnju suradnju.

Cilj projekta je unapređenje kompetencija učenika i profesora kroz razmjenu znanja i iskustava s kolegama iz prekograničnog područja, i to za zanimanja zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik.

Vrijednost projekta je 243.545 eura, sufinanciran je od Europske unije 85%, a sljedećih 16 mjeseci planiraju se aktivnosti mobilnosti učenika, izrada pogranične kuharice, priprema i izložba jela, nabava opreme, sportski susreti, predavanja PORA-e, izrada analize tržišta rada za zanimanja u projektu. Očekivani rezultati nakon završetka projekta su održane tjedne i dvotjedne stručne prakse te izrađen zajednički stručni program prakse.

Uz zamjenika Ljubića, na početnoj konferenciji obratili su se i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Josip Ivoš, zamjenik ravnatelja Srednje škole iz Csurga Brejak Ferenc, ravnatelj Srednje škole iz Nagybajoma Peter Laki-Lukacs, ravnateljica PORA-e Melita Birčić i programska menadžerica Zajedničkog tajništva Marian Zelei.

Nakon konferencije, učenici škola iz Koprivnice i Pitomače predstavili su svoje vještine i proizvode.

Služba ureda župana