Nagrađeni najuspješniji učenici i mentori na državnim natjecanjima u školskoj godini 2016./2017.

U ponedjeljak, 12. lipnja u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i suradnici održali su prijem za najuspješnije učenike i mentore koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima u školskoj godini 2016./2017. te ujedno na simboličan način obilježili završetak nastave.

Župan je čestitao učenicima, njihovim mentorima i ravnateljima te izrazio zadovoljstvo što nastavljaju s tradicijom koja pokazuje opredjeljenje Koprivničko-križevačke županije prema brizi za obrazovanje.

Temeljna zadaća svake županije je ulaganje u obrazovanje, na što otpada oko 60% našeg proračuna, a samo u posljednje četiri godine uložili smo 50 milijuna kuna, što pokazuje da nam je taj sektor na prvom mjestu. Zahvaljujem učenicima na iskazanima znanjima i vještinama na brojnim natjecanjima za koje je bilo potrebno mnogo truda i odricanja, ali i učiteljima koji imaju ulogu arhitekata društva.“ , kazao je župan.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić pridružio se čestitkama, naglasivši kako ovakvi uspjesi dokazuju da se u školama kvalitetno radi, dok se ispred Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine prisutnima obratila viša savjetnica za kapitalne projekte u školstvu Ana Mušlek.

Naši učenici i njihovi mentori iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate te služe na čast svojim roditeljima, nastavnicima, ravnateljima, kao i cijeloj Županiji. Naša je uloga da osiguramo sredstva u proračunu, kako za svakodnevni rad škola, tako i za ulaganja u infrastrukturu, a posebno nam je drago što smo prepoznali važnost poticanja rada darovitih učenika.“, dodala je viša savjetnica Mušlek te učenicima poželjela da odmore na praznicima kako bi najesen bili spremni za nove izazove.

U  školskoj godini 2016./17. u Koprivničko-križevačkoj županiji provedeno je 26 natjecanja u znanju te 12 natjecanja u sportskim disciplinama, na kojima je sudjelovalo 1921 učenik te 470 mentora. Županija je financirala troškove organizacije županijske razine natjecanja (prehranu i prijevoz sudionika, naknade članovima povjerenstva, priznanja i medalje) s oko 187.000,00 kuna, što se odnosi na sve škole kojima je Županija osnivač te također za škole kojima su osnivači Grad Koprivnica, Grad Križevci i Grad Đurđevac.

Najuspješniji učenici na županijskoj razini natjecanja pozvani su na državna natjecanja, ukupno 143 učenika/ekipa, a nagrade za koje je u proračunu osigurano ukupno 127.608,94 kuna, učenicima su podijelili župan i zamjenik Ljubić.

Prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osvojilo je 16 učenika, drugo mjesto 15, a treće 19 učenika. U ekipnoj konkurenciji prvo su mjesto osvojile 4 ekipe, drugo 3, a treće također 3 ekipe, dok je nagrađenih mentora bilo 40.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i Školskim športskim savezom Republike Hrvatske u osnovnim i srednjim školama organizira natjecanja učenika u znanjima i vještinama te sportskim disciplinama. Natjecanja su izlučnog karaktera i provode se na školskoj, županijskoj, međužupanijskoj, regionalnoj i državnoj razini.

Slike svih nagrađenih mogu se pogledati u fotogaleriji, a u privitku se nalazi popis svih sudionika na državnim natjecanjima u školskoj godini 2016./2017.

Služba ureda župana