Najava: 12. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“

Pozivamo Vas na 12. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ koji traje do 23. srpnja 2018. godine, a ove će godine okupiti 260 izvođača iz šest zemalja.

Sudjeluju:

  • Folklorni ansambl „Pletenka“ iz Makedonije,
  • Hrvatska folklorna grupa Gradišća Poljanci iz Austrije
  • Plesni ansambl Somogy iz Mađarske
  • Folklorni ansambl Hont iz Slovačke,
  • Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije
  • Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci iz Slovenije
  • domaći – KUD „Petar Preradović“ iz Đurđevca i Folklorni ansambl Koprivnica

Cilj manifestacije je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvoriti temelje za buduću suradnju uz naglasak na važnosti očuvanja tradicijske kulture.

Pokrovitelji Festivala su Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac te đurđevačka Turistička zajednica, kao i brojni sponzori. Organizatori su županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga i Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizator je KUD Petar Preradović Đurđevac.

Obzirom da je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine, Festival je ove godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine u kojemu će biti prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine u izlozima koprivničke Knjižnice i trgovina – ivanečki vez, bregovska pita,  peteranski šlingeraj, drvene igračke te tradicijski nakit. Kako bi omogućili da u pjesmi i plesu uživaju i teško pokretni te bolesni građani, sudionici Festivala i ove će godine posjetiti korisnike Doma Senior Care u Križevcima i koprivničkog Doma za starije i nemoćne

Prva festivalska večer započinje 20. srpnja u 20 sati u Domu kulture u Đurđevcu u domaćinstvu KUD-a „Petar Preradović“, a druga festivalska večer na rasporedu je 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, gdje je domaćin Folklorni ansambl Koprivnica.

Služba ureda župana