Najava: 12. Velika martinjska špelancija

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju – sastanak pedesetak „martinjskih biškupa“ iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima,  kojemu će predati pečat i biškupsku kapu. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj „vinifikat“ narednih godinu dana, propisuje od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima te izdaje testemoniume ostalim „biškupima“ da idu u svijet širiti «vinovjeru». Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju „krsni list“ kao dokaznicu da je „poganin“ mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila. Osim u programu posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije.

Pozivamo  i Vas da nam se pridružite na 12. Velikoj martinjskoj špelanciji koja će se održati na Zrinskom trgu u Koprivnici, u subotu 4. studenoga 2017. godine, s početkom u 11 sati.

PROGRAM

10:00   Početak programa na štandovima: vinari i udruge vinara, kućne radinosti i ostali izlagači  (Zrinski trg i Trg bana Josipa Jelačića)

11:00   Povorka sudionika Vinode kroz grad (martinjski meštri, kuburaši i ostala svita)

 11:30  Prijem martinjskih biškupa na Zrinskom trgu (gradonačelnik i župan)

  • predstavljanje martinjskih meštri i njihovi pozdravi, pozdravi domaćina

12:00   Početak redovne godišnje VINODE uz pucanjeve kuburaša

  • Riječ vinoglasnika
  • Objava o izboru Velikog meštra martinjskog ceremonijala
  • Riječ novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala
  • Vinifikacija novih Martinjskih meštri (pripravnika, kandidata i biškupa)

13:00   OBJAVA POČETKA KRŠTENJA MOŠTA

  • Krštenje mošteva i podjela krsnih listova na štandovima vinara i udruga vinara

 14:00   Martinjsko  veselje na trgu

Služba ureda župana