Najava: 50. Picokijada

Picokijada – jedna od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske u svom jubilarnom 50. izdanju održat će se od 29. lipnja do 1. srpnja 2018. godine u Đurđevcu.

U podršku manifestaciji, kao i svake godine, uključile su se i Koprivničko-križevačka županija te županijska Turistička zajednica, a u bogatom programu svaki će posjetitelj pronaći nešto za sebe. Središnje događanje Picokijade je prikaz Legende o Picokima koji oživljava veliku bitku i obranu Đurđevca od Turaka, uz brojne sudionike i vizualne, zvučne i pirotehničke efekte, a na tekst Vida Baloga ove će je godine režirati Krešimir Dolenčić. Predstava će donijeti i pokoje iznenađenje, a sudjelovat će rekordnih 2,5 tisuće ljudi.

Između ostalog, posjetitelje očekuju izložba Zlatna vina Alpe Adria, Podravinoteka, bogata domaća enogastro ponuda, glazbeni koncerti renomiranih izvođača, najslađa izložba Diganke, zlevanke, prkači i pogače, Picoki po piščoki i Picoki po ribaj, povorka aranžiranih kola, sajam rukotvorina, festivali folklora, 20. obljetnica Đurđevčica, noć košarke, teniski turniri, natjecanja, biciklijada i brojne druge aktivnosti.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Koprivničko-križevačke županije i Grada Zagreba. Zbog nacionalnog značaja Ministarstvo kulture stavilo je centralnu priredbu – scenski prikaz Legende o Picokima pod zaštitu, i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnoga kulturnog dobra. Godinu kasnije, Legenda o Picokima postala je i nacionalni pobjednik u istoj kategoriji te dobila prestižnu titulu EDEN-a (European Destinations of Excellence), za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine,  tada se pridružila i mreži Europskih destinacija turističke izvrsnosti, dok je 2013. godine postala ponosni nositelj prestižne titule Simply the best.

Detaljan program 50. Picokijade možete vidjeti OVDJE.

Pozivamo vas da posjetite nikad bogatiji program Picokijade i budete i vi dio Legende o Picokima!

 

Služba ureda župana