Najava: 51. Križevačko veliko spravišče

Križevačko veliko spravišče, jedna od najstarijih kulturno-povijesnih manifestacija, u svom se 51. izdanju održava od 14. do 17. lipnja 2018. godine, uz brojna događaja za sve ukuse i dobne skupine.

Legenda govori da se hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. pred najezdom Tatara sklonio u utvrdu Veliki Kalnik, gdje zbog visokih kalničkih zidina i nedostatka oružja Tatari nisu mogli doprijeti do kralja i kalničkih seljaka koji su ga skrivali pa su se dosjetili da ih glađu natjeraju na predaju. Međutim, kako su uz Kalnik rasle šljive, seljaci su šljivama počeli hraniti kralja, a Tatari su s vremenom izgubili strpljenje i povukli se, čime je Kalnik postao jedini grad koji napadači nisu osvojili. U znak zahvalnosti, kralj je seljacima dodijelio plemenitaške titule, a Križevčani, stari purgeri, na to su bili ljubomorni. Narušeni odnosi razdvajali su nekadašnje prijatelje sve dok se zavađene strane nisu odlučile izmiriti kada se mladić s Kalnika zaljubio u djevojku iz grada. Kako je ljubav prevladala, prije svatova trebalo se pomiriti i „nekaj zajedno spraviti“ te je upriličeno Križevačko veliko spravišče.

U sklopu manifestacije, posjetitelji će moći uživati u nastupima domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanju tradicijskih zanata i obrtništva, autohtonih jela i pića, književnim večerima, izložbama, koncertima, sportskim natjecanjima i druga iznenađenjima.

Detaljan program 51. Križevačkog velikog spravišča možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana