Najava: Hlebinska škola u zadarskoj Kneževoj palači

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Muzeja grada Koprivnice, a uz financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Podravke d.d., u četvrtak, 5. travnja u Kneževoj palači u Zadru održat će se svečano otvorenje izložbe „Hlebinska škola u Zadru“.

Izložba donosi izbor iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i Zbirke pijetlova u vlasništvu Podravke d. d. Koprivnica, a predstavlja autore i autorice Hlebinske škole, počevši od 1930-ih godina, autora 1. generacije (Ivan Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz), 2. generacije (Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek…), 3. generacije (Ivan Lacković-Croata, Franjo Vujčec, Stjepan Večenaj…) te autore koji i danas nastavljaju istu tradiciju (Ivan Andrašić, Zlatko Štrfiček, Dražen Tetec, Zlatko Kolarek, Đuro Jaković…).

Uz slike, predstavit će se i kipari, od starih majstora do danas živućih nastavljača (Mato Generalić, Dragica Belković, Bara Mustafa, Zvonimir Dangubić…), a širinu naivne umjetnosti i rastezljivosti pojma i shvaćanja pokazat će radovi tzv. autsajdera (Drago Jurak, Zvonimir Krancelbinder, Željko Korošec, Franjo Klopotan, Ana Matina) čije je stvaralaštvo teško jednoznačno odrediti, no radovi će dokazati kako ih je moguće povezati s naivnom umjetnošću.

Posebnu cjelinu čini Podravkina soba pijetlova s radovima autora od 1960-ih godina pa sve do danas. Kao jedna od najčešćih životinja u dvorištima ravničarskog kraja, bogate simbolike, pijetao je zabilježen kao prepoznatljiv i upečatljiv motiv slika podravske naive.

Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja 2018. godine.

Služba ureda župana