Najava: Hrvatska zajednica županija obilježava 15 godina rada

Hrvatska zajednica županija u petak 18. svibnja u Hrvatskom saboru obilježava 15 godina rada, a za tu će se priliku predstavnici županija, institucija i partnerskih organizacija okupiti u bivšem Županijskom domu.

Kroz prezentaciju o razvoju regionalne samouprave od prvog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prisutni će dobiti uvid u to koliko je Hrvatska zajednica županija utjecala na taj razvoj. Stoga će se sudionici panela prisjetiti početaka i potpisivanja Sporazuma o osnivanju u Osijeku 16. svibnja 2003. godine i prvog Izvršnog odbora održanog 29. svibnja 2004. u Opatiji, ali i osvrnuti se na pozitivne i negativne aspekte razvoja lokalne i regionalne samouprave od 1993. do danas te iznijeti svoje viđenje budućnosti regionalne samouprave kako u Republici Hrvatskoj, tako i u sklopu Europske unije.

Obilježavanje petnaest godina rada biti će prilika da se okupe svi pojedinci i predstavnici institucija koji su doprinijeli da Hrvatska zajednica županija danas bude važan partner u kreiranju javnih politika Republike Hrvatske. Sve članice Hrvatske zajednice županija, rušeći političke barijere i različitosti, svoje djelovanje usmjeruju prema promicanju ustroja regionalne samouprave te poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija koje su čuvarice višestoljetne hrvatske tradicije. Dug je put prevaljen od ideje o osnivanju, preko institucionalizacije i pozicioniranja do punopravnog i utjecajnog partnera, kako na hrvatskom, tako i na europskom planu. Gledajući u budućnost, Hrvatska zajednica županija će i dalje raditi na pozicioniranju županija kao nositelja regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj, stvaranju transparentne i efikasne samouprave te poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija.

Program svečanosti obilježavanja 15 godina Hrvatske zajednice županija

18. svibnja 2018., Hrvatski sabor (dvorana Josipa Šokčevića)

9.30 – Okupljanje

10.00 – Početak programa

10.10 – 10.40 Uvodna obraćanja

  • Hrvatska zajednica županija (predsjednik Goran Pauk)
  • Primorsko-goranska županija (župan Zlatko Komadina, prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija)
  • Ministarstvo poljoprivrede (ministar Tomislav Tolušić)
  • Ministarstvo uprave (ministar Lovro Kuščević)
  • Hrvatski sabor (predsjednik Gordan Jandroković)

10.40 – 11.00 Prezentacija o razvoju regionalne samouprave u okviru 25 godina od prvog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i 15 godina Hrvatske zajednice županija – dr. sc. Davor Brunčić

11.00 – 12.00 Panel diskusija „Županije 2030.“ (sudionici: Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić, Zlatko Komadina, Damir Bajs, Božo Galić, Goran Pauk, Nikola Dobroslavić)

12.00 – 12.15 Dodjele titule „Županija – prijatelj djece“ (u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske)

12.15 – 12.30 Podjela zahvalnica partnerima i pojedincima koji su doprinijeli razvoju Zajednice

Služba ureda župana