Najava: Nastup Koprivničko-križevačke županije na manifestaciji „Kajkavci u Lisinskom“

Koprivničko-križevačka županija i ove se godine, uz Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku i Zagrebačku županiju te Grad Zagreb, uključila u najveći projekt povezivanja, suradnje i promocije kontinentalne Hrvatske – Kajkavce u Lisinskom.

Organizator projekta je Radio Kaj, a održava se drugu godinu zaredom, kroz zajednički nastup na izložbeno-prodajnom, turističko-gospodarskom i kulturološkom susretu koji je na rasporedu

u nedjelju, 11. ožujka 2018. godine u KD Lisinski u Zagrebu, od 14 do 22 sata.

Županija će i ove godine organizirati predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, seoskih domaćinstava, obrtnika i poduzetnika s domaćim kvalitetnim autohtonim proizvodima Podravine i Prigorja. Čak pet turističkih zajednica gradova Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, Područja Dravski Peski i Područja Središnja Podravina predstavit će najznačajnije turističke manifestacije: Picokijadu, Renesansni festival i Virovsku prkačijadu, kao i ostale turističke potencijale, te pozvati posjetitelje da upoznaju bogatstva koja im pruža ovaj kraj.

Ovogodišnji naglasak predstavljanja Koprivničko-križevačke županije su zaštićena nematerijalna kulturna dobra i ostali tradicijski proizvodi pa će tako zainteresirani moći uživati u zvukovima cimbula i okusima bregovske pite i pogače s oreji, čuti usmenu predaju o Picokima te vidjeti maštovite kreacije ukrašene Ivanečkim vezom i križevačkom čunčanom čipkom, kao i oslikavanje pisanica u maniri naive. Upravo će naivna umjetnost, kao posebnost i kulturni brend Koprivničko-križevačke županije, biti centralna točka nastupa, a iz ruku vještih majstora na licu mjesta nastat će prava umjetnička djela.

Ukupno sudjeluje 30-tak izlagača, a osim predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti, obrtnika te turističkih zajednica, uključene su i udruge žena, društvo folklora te povijesne postrojbe.

U sklopu programa održat će se i koncert najljepših kajkavskih popevki, s početkom u 19 sati, na kojemu će, između ostalih, nastupiti Udruga cimbalista Hrvatske, Đurđevčice, Cure iz centra, TS Pleteri te Ana Fortuna.

Pozivamo sve zainteresirane da posjete manifestaciju „Kajkavci u Lisinskom“ i razgledaju izlagački prostor Koprivničko-križevačke županije, kao i ponudu ostalih županija i Grada Zagreba.

Služba ureda župana