Najava: Noć muzeja 2018. u Koprivničko-križevačkoj županiji

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji i sport“, a naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju pozitivnog ozračja prema sportu kao kulturološkoj vrijednosti i njegovoj prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.

Noć muzeja u svom 13. izdanju održat će se u petak, 26. siječnja 2018. godine od 18,00 sati do 01,00 sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od 100 hrvatskih gradova.

Tema sporta u Noći muzeja posveta je povijesti razvoja sporta i kulturi svakodnevice, gdje svoje nezaobilazno mjesto ima sport i bavljenje sportom. Inovativnost, kreativnost i veliki uspjesi hrvatskih sportaša, važni su za edukaciju najmlađih te stvaranju nove, buduće muzejske i sportske publike. Danas sport sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, rekreativnih aktivnosti do profesionalnog sporta, navijača i natjecanja. Potporu manifestaciji Noć muzeja 2018. pružili su Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, brojni partneri i sponzori te suradnici i prijatelji Noći muzeja.

Ulaz na sve programe je slobodan. Vidimo se!

PROGRAM MUZEJ GRADA KOPRIVNICE:

Muzej grada Koprivnice

18:15  – Rukometašice zlatnog sjaja – RK Podravka – izložba

Rukometni klub Podravka Vegeta postigao je tijekom nekoliko desetljeća izvrsne sportske rezultate. Uz dominaciju na hrvatskim terenima i dva naslova prvaka Jugoslavije, ovaj domaći klub osvojio je naslov prvaka Europe i europski Superkup 1996. godine. Podravka Vegeta nastupila je i 1995. godine u finalu Lige prvakinja, a osvojila je i prvi naslov prvakinja u novoosnovanoj Regionalnoj ligi 2009. godine. Posjetite središnju izložbu ove noći o zlatnim uspjesima ženskog rukometa u Koprivnici, a koja se prigodno postavlja uz muški Euro 2018.

18:00 – 00:00 – Stalni postav

Sastoji se od nekoliko dijelova kroz koje je ispričana priča o kulturnoj baštini Koprivnice i okolice. Segment „Javno i privatno“ prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća do kraja Prvog svjetskog rata. Pored toga, predstavljena je Zbirka sakralne umjetnosti s vrhunskim skulpturama Stjepana Severina, Spomen soba dr. Ante Neimarevića te Koprivnica u Domovinskom ratu. Od ljeta 2017. godine predstavljeni su i predmeti iz zbirki arheologije i etnologije.

Galerija Koprivnica

18:00 – Radionica Vilinske igre – brže, jače, bolje

Uz izložbu „Čudesni svijet nadnaravnih bića“ održat će se Vilinske igre. U kontekstu teme ovogodišnje Noći muzeja sport se promatra kroz dječje igre kao dio tradicije i kulture suvremenog društva. Djeca će na trenutak postati vile i vilenjaci te kroz umjetnost sudjelovati u igrama koje razvijaju natjecateljski duh, timski rad, poštovanje pravila, ali istovremeno i maštu te kreativnost pod motom manifestacije Važno je sudjelovati!

19:00  – Naj-naj radovi pristigli na poziv za prikupljanje usmene predaje

Nakon Vilinskih igri održanih u 18 sati bit će proglašenje najboljih radova pristiglih na poziv za prikupljanje usmene predaje koje će prigodno nagraditi autorice izložbe.

18:00 – 00:00 – Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine – izložba

Prva umjetničko-etnografska izložba koja spaja naizgled nespojivo – umjetničke fotografije Ive Lulić s usmenom predajom. Riječ je o novoj, nesvakidašnjoj izložbi nematerijalnih fenomena koje su na umjetničkim fotografijama autorice uprizorili stanovnici Podravine. Doživljaj tih fenomena stvaraju umjetničke fotografije nagrađivane mlade umjetnice te otkrivaju taj oku nevidljivi čudesni svijet.

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine

18:00 – 22:00

19:30 – Nepoznato o poznatom – nove donacije u Zbirku naivne umjetnosti – izložba

Izložba će predstaviti rjeđe viđena djela iz fundusa Zbirke naivne umjetnosti, s posebnim naglaskom na individualne donacije posljednjih godina te na dvije veće donacije iz kolekcije Neimarević i Makanec.

 PROGRAM MUZEJ GRADA ĐURĐEVCA:

19:00 – Otvorenje izložbe „Đurđevački sport kroz povijest“

Na izložbi će biti prikazan presjek povijesti pojedinih sportova, značajni rezultati, zanimljivosti iz hemeroteka, fotografije, dresovi i razni rekviziti, a ostat će otvorena do 25. veljače.

20:00 – Predavanje Vladimira Miholeka uz fotoprojekciju o povijesti sporta u Đurđevcu

21:00 – Nastup Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac,

18:00 – 24:00  – Razgledavanje stalnog postava Donacije Ivana Lackovića Croate te Interpretacijskog centra Picokijade

18:00 – 24:00 – Druženje uz slastice (sponzor Slatka Danijela)

PROGRAM GRADSKI MUZEJ KRIŽEVCI:

Zgrada Muzeja:

18,00 – 21,00 sati – Razgledavanje stalnog postava

Zgrada Galerije:

21,00 – 23,00 sati – Prezentacija restauriranih klavira i predavanje višeg kustosa Ozrena Blageca „Djelatnost društva Hrvatski sokol u Križevcima od 1904. do 1929.“

23,00 – 24,00 – Prigodni domjenak

PROGRAM VIROVSKE NOĆI MUZEJA:

Zavičajni muzej Virje

18,00 – 18,15  Otvorenje Noći muzeja

– Nastup HPD Ferdo Rusan Virje sa sportskom himnom Virja

18,30 – 18,45 – Otvorenje izložbe fotografija HD Design

– Fotografski studio HD Design predstavit će film o Virju te svoje brojne fotografije među kojima i fotografije na temu sporta.

Društveni dom Virje

19,00 – 19,45  – Biciklizam nekad i danas

Hrvatska biciklistička legenda, virovec Ivan Levačić govorit će o svojim biciklističkim uspjesima i nagradama, te doživljajima kroz dugogodišnje bavljenje biciklizmom, dok će mladi virovci Tomislav Gregurić, Bruno i Mario Kodba predstaviti svoje putovanje biciklima od Virja do Beča. Od jedne male ideje, do velikog uspjeha, u sedam dana, od Virja, pa preko Budimpešte, Bratislave do Beča, Bruno, Mario i Tomislav uspješno su biciklom vozili preko 700 km, uživali u ljepotama prirode i zanimljivim novim društvima.

20,00 – 20,45 – Sport u Podravini kroz prošlost

Zbog gotovo stalne prisutnosti vojske i razvijenog školstva u Podravini već u 19. stoljeću možemo govoriti o nekim oblicima tjelovježbe. Kao i u drugim hrvatskim krajevima prva sportska društva u Podravini osnovana su na početku 20. stoljeća. Tada je u Virju djelovalo Hrvatsko sokolsko društvo, a nogometni klub „Podravac“ osnovan je davne 1908. godine. O tome te o vrlo dugoj tradiciji sportskih društava u Virju, govorit će prof. Nikola Cik.

21,00 – 21,45 – Druženje u parku ispred Zavičajnog muzeja Virje

– Druženje uz kobasice, kuhano vino i čaj

Društveni dom Virje

22,00 – 23,00  – Virje – hrvatsko najsportskije selo

Zašto kažemo da je Virje najsportskije selo u županiji, a vjerojatno i u državi? Jeste li znali da je NK Podravac stariji od Hajduka? O tome te o novijoj povijesti sporta u Virju i uspjesima naših nogometaša, košarkašica i košarkaša izlagat će članovi SD Podravac Virje.

Narodna knjižnica Virje

23,30 – 24,00 – Glazbeni nastup

– Uz mlade glazbenike Klaru i Josipa Kapitanića uživat ćemo u melodijama zabavne i pop glazbe uz pokoji evergreen

24,00 – 01,00 – Druženje uz topli kakao i kekse

PROGRAM PODRAVKIN MUZEJ PREHRANE:

Podravkin Muzej prehrane za Noć muzeja 2018. priprema izložbu i popratni program vezano za bogatu povijest i djelovanje devet sportskih klubova koji u svom nazivu nose ime Podravke, odnosno Belupa. To su: Hrvački klub Podravka, Karate klub Podravka Koprivnica, Športski kuglački klub Podravka, Nogometni klub Slaven Belupo, Rukometni klub Podravka s. d. d., Stolnoteniski klub Podravka, Streljački športski klub Podravka, Šahovski športski klub Podravka i Športsko ribolovni klub Podravka.

Izložbom i projekcijama odabranih utakmica i natjecanja posjetitelje će se podsjetiti na vrhunska sportska postignuća i vrijedna odličja koja su ostvarili Podravkini sportski klubovi i pojedini njihovi sportaši. Tijekom cijele večeri klubovi će organizirati prezentacije, demonstriranja pojedinih sportova i davati informacije o treninzima, mogućnostima učlanjenja u klubove i sl., a sve u svrhu popularizacije sporta i sportskog duha.

Sportski duh upravo je ona osobita odlika sportaša, koja kroz igru, natjecanje, disciplinu i vještinu, njima ali i drugima u njihovom društvenom i radnom okruženju, čini život sretnijim. Bez obzira jesu li rekreativci, amateri ili profesionalci, sportaši u kompaniji Podravka imaju podupiratelja sa srcem koji sportski duh znade cijeniti, njegovati i promicati.

20:00 – 24:00 – otvorenje izložbe „Sportski duh Podravkaša“

– predstavljanje devet sportskih klubova koji u nazivu nose ima Podravke, odnosno Belupa

– umjetnički program Ženskog vokalnog sastava KUD-a Podravka

– slavljenička Dolcela torta povodom 70 godina Podravke i 35 godina Muzeja prehrane Podravka

18:00 – 24:00 – demonstriranje sportskih vještina, igre i natjecanja

PROGRAM KALINOVAC, KLOŠTAR PODRAVSKI I PODRAVSKE SESVETE:

Turistička zajednica područja Dravski Peski poziva Vas na Noć Muzeja 2018. koja će se održati u petak, 26.siječnja od 18 sati. Svi posjetitelji moći će uživati u bogatom programu i ponudi koji su pripremljeni za posjetitelje u Kalinovcu, Kloštru Podravskom i Podravskim Sesvetama.

Kalinovac – Zavičajni muzej

18,00 – 00,00 sati  – Razgledavanje zbirke Zavičajnog muzeja

18.15 – 18.30 sati  – Nastup K.U. Tomislav Franjić

Kloštar Podravski – Galerija Kloštranska Paleta

18,00 – 00,00 sati – Izložba Čarobni svijet

Riječ je o likovnim ostvarenjima umjetnica i umjetnika Udruge, koji putem svojih likovnih kreacija emitiraju univerzalnu poruku umjetnosti o razvoju svijesti zajedništva kroz obiteljske vrednote, na principima sveopćih humanih i univerzalnih vrijednosti. Primjetna je bitna odlika umjetnosti našeg vremena da se izražava u mnoštvu raznolikih izražajnih koncepcija koje nam prezentiraju slojevitost i raznovrsnost umjetničkih pristupa u kojima se jedinstvena stvarnost raspršila u relativizmu znanstvenih teorija. Dosadašnje poimanje stvarnosti postalo je nedostatno i kao takvo se zamjenjuje novim i kompleksnijim. Tako u kontekstu današnjice umjetnička kreacija postaje produkt umjetnikove unutrašnje individualne svijesti. Ostvareno na tim načelima umjetničko djelo postaje samosvojan svijet umjetnika. Bitna odrednica ovog umjetničkog projekta je potreba da se povezivanjem umjetnika iskaže univerzalnost ljudske i estetičke poruke. Kreativna raznolikost izloženih likovnih djela upućuje nas na opravdanost ove likovne izložbe koja na reprezentativan način predstavlja Čarobni svijet umjetnikovog doživljaja čarobnog života

Podravske Sesvete – Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

18,00 – 00,00 sati – Razgledavanje etnografske zbirke Josipa Cugovčana

18.15 – 19.00 sati – Nastup HFD Sesvečice

19.00 – 20.00 sati – Prikaz tradicionalnog ‘trupanja orejov’

Služba ureda župana