Nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Danske Christiana Thorninga Županijskoj upravi

Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Christian Thorning i voditelj Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Žarko Mašanović u utorak, 7. studenoga boravili su u nastupnom posjetu Županijskoj upravi, gdje su ih primili župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima.

Župan je veleposlanika Thorninga upoznao s osnovnim informacijama o Koprivničko-križevačkoj županiji, naglasivši „važnost razmjene znanja i iskustava“, kako bi se primjeri dobre prakse mogli primijeniti na području Županije. Obzirom na to da ovdje djeluju dvije tvrtke u danskom vlasništvu, Carlsberg i Hartmann, župan se osvrnuo i na dobru gospodarsku suradnju, spomenuvši i kulturne znamenitosti poput naivne umjetnosti, ali i nacionalne investicije koje su u tijeku na području Županije, poput razvoja željezničke infrastrukture.

Veleposlanik je zahvalio županu na prijemu te istaknuo kako mu je posjet Koprivničko-križevačkoj županiji, zbog čvrste poslovne tradicije, bio jedan od prioriteta. Također je spomenuo kako je Veleposlanstvo nedavno održalo konferenciju na temu „pametnih gradova“, s naglaskom na energetsku učinkovitost i gospodarenje otpadom, a zatim mu je župan predstavio projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, za koji je veleposlanik iskazao poseban interes.

Nakon uvodnog dijela, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac održao je prezentaciju na kojoj na prikazao glavne ekonomske pokazatelje za područje Županije, s osvrtom na potencijal razvoja gospodarstva.

Veleposlanik je zatim pohvalio produktivnost županijskog gospodarstva, kao i uspjeh u povlačenju sredstava iz EU fondova, dodavši kako Županija može računati na njihovu potporu i suradnju, prvenstveno u području pametnih rješenja glede gospodarenja otpadom i povezivanja poduzetnika, te su dogovoreni daljnji sastanci.

Služba ureda župana