Obilazak radova na energetskoj obnovi škola u Virju i Drnju

U ponedjeljak, 23. srpnja župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja obišli su radove na energetskoj obnovi zgrada osnovnih škola Prof. Franje Viktora Šignjara u Virju i Frana Koncelaka u Drnju. U obilasku su im se pridružili ravnatelji škola Marica Cik Adaković i Ivan Pikovača, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj te predstavnici izvođača radova tvrti Graditeljstvo Vrabelj i GT Jura, kao i stručnog nadzora tvrtke Kašik d.o.o.

Prije par tjedana izvođači su uvedeni u poslove, odrađeni su i pripremni radovi, a u obje su škole planirane energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, zamjena rasvjete učinkovitijom, obnova kotlovnica i grijaćih tijela kao i postavljanje mogućnosti za korištenje obnovljivih izvora energije preko sunčanih kolektora.

Nositelj oba projekta energetske obnove je Koprivničko-križevačka županija, energetska obnova škole u Virju ukupno je vrijedna 5.978.512,01 kuna, ona škole u Drnju 2.842.310,87 kuna, a u najvećem su dijelu sufinancirane od Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Županija iz vlastitog proračuna. Rok za završetak projekata je kraj veljače sljedeće godine.

Cilj energetskih obnova je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U obje se škole planira u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70%, škola u Virju moći će se certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D, a škola u Drnju u energetski razred B, iz sadašnjeg F.

Služba ureda župana