Obilježen 22. Dan narcisa u Koprivničko – križevačkoj županiji

Na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu u subotu, 24. ožujka održana je humanitarna akcija 22. Dan narcisa koju su organizirali koprivnički Klub žena s bolestima dojke „Nada“, križevački Klub žena s bolestima dojke „Agata“, đurđevačka Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ te Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Podršku ovoj hvalevrijednoj akciji i javno-zdravstvenoj kampanji dali su i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, pročelnice županijskih upravnih tijela, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova te brojni građani i udruge.

Obilježavanjem Dana narcisa želi se skrenuti pozornost javnosti na važnost edukacije i prevencije te ranog otkrivanja raka dojke, obzirom na to da se u Hrvatskoj dvije i pol tisuće žena godišnje suoči s dijagnozom ove bolesti, koja je najčešće sijelo raka u žena. Na državnoj razni pojavnost i smrtnost od raka dojke i dalje su u porastu, a simbolom narcisa kao znaka proljeća želi se doprinijeti borbi protiv ove bolesti, kao i oboljelima dati nadu u ozdravljenje.

Članice udruga građanima su održale edukacije o samopregledu dojki, dijelile materijale s korisnim informacijama te naglasile kako se više od 90 % oboljelih može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju. Ujedno su podsjetile na važnost uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen svim ženama u dobi 50-69 godina, gdje su im omogućeni besplatni mamografski pregledi, dok se mlađim ženama savjetuju pregledi ultrazvukom.

Sredstva prikupljena prodajom narcisa namijenjena su edukacijama i aktivnostima koje se provode u sklopu borbe protiv raka dojke.

Služba ureda župana

Izvori fotografija: djurdjevac.hr, krizevci.hr