Obilježen dan mimoza u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u subotu, 20. siječnja organizirala je 11. Dan mimoza koji je održan na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te Trgovačkom centru Supernova u Koprivnici, a podršku obilježavanju ovog važnog događanja dali su župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Kao što je kazao predsjednik Lige Željko Odobašić, cilj obilježavanja Dana mimoza je upozoriti na važnost borbe protiv raka vrata maternice i važnost cijepljenja protiv humanog papiloma virusa, a prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala želi se skrenuti pozornost javnosti na prevenciju te vrste raka od kojeg danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a važno je spomenuti kako je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine. Njegova je provedba započela krajem 2012. godine, a ovom se prilikom stavlja naglasak i na motivaciju žena za odlazak na preventivne preglede. Zbog relativno visokog pobola, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

I ove su se godine stanovnici Koprivničko-križevačke županije iskazali u odazivu na Dan mimoza, a ukupno je prikupljeno 11 tisuća kuna koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, odnosno borbu protiv raka u smislu preventivnih programa i onih koji omogućavaju bolju kvalitetnu liječenja oboljelih.

Služba ureda župana