Obrtnička škola Koprivnica proslavila 132 godine postojanja

U dvorani koprivničkog Domoljuba u petak, 11. svibnja održana je svečana proslava 132 godine postojanja Obrtničke škole Koprivnica, kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima.

Tom se prilikom okupljenima se obratio ravnatelj Zlatko Martić kazavši kako su posljednjih godinu dana obilježili značajni uspjesi učenika i profesora, a škola je kroz svoje djelovanje iznjedrila brojne obrtnike i poduzetnike.

Posebno smo ponosni što je 21 učenik sudjelovao na državnim natjecanjima, gdje je njih osam osvojilo jedno od prva tri mjesta. Uspješni smo i u povlačenju EU sredstava za projekte strukovnog obrazovanja, gdje smo prošle godine dobili 300 tisuća kuna, a potrebno je spomenuti i doprinos naše Udruge Šegrtsko srce preko koje učenicima slabijeg imovinskog stanja pomažemo u prehrani, prijevozu i ostalim školskim potrebama.“, dodao je ravnatelj Martić.

Kod planova za budućnost, učenici najesen kreću na praksu u Mađarsku, a odobren im je i deseti Erasmus + projekt u suradnji sa školama u Sloveniji i Češkoj.

Zamjenik Ljubić pozdravio je okupljene i čestitao im na svim uspjesima, pojasnivši kako je u početku bilo tri zanimanja za koja se moglo školovati, dok ih danas škola broji čak 26, uz 600 učenika i 106 profesora.

Bilo je potrebno mnogo vremena, znanja i zalaganja profesora i učenika da se postignu ovakvi rezultati, a škola je prepoznatljiva na županijskoj i nacionalnoj razini, ali i u inozemstvu kroz brojne EU projekte. Znamo da radite u malom prostoru, ali uz kvalitetne ljude, sve je moguće.“, poručio je zamjenik Ljubić.

U sklopu programa učenici su govorili o projektima u kojima su sudjelovali, primjerice razmjeni učenika i putovanjima, električnom biciklu Munobike Marija Novačića, e-lock pametnoj bravi i aplikaciji za raspored sati, a predstavili su se i kulturno-umjetničkom programom.

Također su uručena priznanja najuspješnijim učenicima te je tako Stevana Vujasinović osvojila priznanje za treće mjesto u atletici na držanom natjecanju za učenike u pomoćnim zanimanjima, Iva Kolarić za drugo mjesto u natjecanju Europa u školi za literarni rad Europska godina kulturne baštine, Dominik Golub i Matija Ivanušec za drugo mjesto na natjecanju učenika za zanimanja instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater, Andrija Androci i Luka Lučić za drugo mjesto na natjecanju učenika za zanimanje plinoinstalater i Bojan Brnica za drugo mjesto na natjecanju učenika iz obrazovnog sektora šumarstvo, prerada i obrada drva. Mario Novačić dobio je priznanje za prvu nagradu za pametni bicikl na državnoj smotri radova s područja elektrotehnike i računalstva. Ravnatelj Martić pohvalio je i Matiju Kolarića koji je svojim iznimnim radom i doprinosom pridonio promociji škole.

Služba ureda župana