Održana početna konferencija projekta „Partnerstvo za sve 2“

U prostorijama Županijske uprave u utorak, 26. lipnja održana je početna konferencija projekta „Partnerstvo za sve 2“, koji je odobren u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.

Korisnik projekta je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a partneri su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te Koprivnički poduzetnik d.o.o.. Ukupna vrijednost je 1.999.427,02 kuna, udio sufinanciranja je 99,08 posto, a projekt traje 30 mjeseci.

Na samom početku okupljenima se obratio župan Darko Koren kazavši: „Ova inicijativa je hvalevrijedna i ukazuje na koordiniranu aktivnost svih sudionika u projektu koji je vrijedan dva milijuna kuna i financira se iz Europskog socijalnog fonda. Pohvaljujem naše županijsko Lokalno partnerstvo za zapošljavanje na dosadašnjem radu te zahvaljujem članovima na doprinosu projektu i smanjenju nezaposlenosti, a svakako treba spomenuti i projekt županijske Obrtničke komore „Želim biti majstor“, kojemu je također odobreno financiranje od gotovo 700 tisuća kuna i usmjeren je na popularizaciju deficitarnih strukovnih zanimanja.

Zamjenik župana i predsjednik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić dodao je kako je projekt nastavak svih aktivnosti koje Županija provodi u svrhu smanjenja broja nezaposlenih te kvalitetne upisne politike za učenike. Zamjenik Ljubić i župan osvrnuli su se na paradoks na tržištu rada, gdje postoji potreba za kvalificiranom radnom snagom, no su istovremeno prisutni i nezaposleni koji nemaju određenih znanja i kompetencija.

Kao i ostale aktivnosti koje provodimo u suradnji s partnerima HGK Županijskom komorom Koprivnica, županijskom Obrtničkom komorom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i PORA-om, ovaj je projekt usmjeren povećanju zapošljivosti. Važno nam je da kreiramo kvalitetnu upisnu politiku u srednje škole te djeci omogućimo da uče zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada, a gospodarstvu radnu snagu koja mu je potrebna, kako nam se ne bi događalo da na Zavodu imamo nezaposlene i potrebu za radnicima.“, napomenuo je zamjenik Ljubić, dodavši kako se nada da će se zajedničkim naporima takva situacija promijeniti sljedećih godina.

Nositelj Tehničkog tajništva je PORA, u čije se ime obratila ravnateljica Melita Birčić kazavši kako je projekt nastao kao rezultat dobre suradnje i sinergije svih članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje koje danas broji 26 predstavnika institucija, javnog, privatnog te civilnog sektora. Inicijativa za osnivanje Lokalnog partnerstva stigla je s državne razine 2010. godine, a svrha mu je stvoriti programsku podlogu za kandidiranje projekata na Europski socijalni fond.

Planiramo povećanje broja članova, zato što su i druge institucije i poduzetnici izrazili želju za učlanjenjem, a možemo reći kako je rad našeg Lokalnog partnerstva obilježila provedba EU projekta u okviru kojega je napravljena strategija razvoja ljudskih potencijala. Projekt koji danas predstavljamo rezultat je rada svih naših članova, a upravo je smisao u tome da se koordiniramo i zajednički detektiramo potrebe na tržištu rada koje je izuzetno dinamično. Ciljane skupine su nezaposlene žene, nezaposleni mladi do 29 godina, dugotrajno nezaposlene osobe, a kroz aktivnosti pokušat ćemo odgovoriti na izazove koje postavlja tržište rada.“, dodala je ravnateljica Birčić, kazavši kako to uključuje i edukacije članova Lokalnog partnerstva.

Nakon uvodnih riječi, tajnica Tehničkog tajništva Suzana Hirjanić predstavila je glavne aktivnosti projekta, istaknuvši kako je glavni cilj doprinijeti zapošljivosti ciljanih skupina kroz provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja, dok je specifični cilj  osigurati učinkovitu provedbu važeće Strategije razvoja ljudskih potencijala Koprivničko-križevačke županije i održivo funkcioniranje županijskog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Tijekom projekta predviđeno je osnivanje i provedba aktivnosti Kluba za zapošljavanje, osposobljavanje nezaposlenih na radnom mjestu za potrebe poslodavca, organizacija i provedba radionice na temu „PCM – Upravljanje projektnim ciklusom”, provedba edukacija na temu samozapošljavanja, promocija ženskog poduzetništva, organizacija i provedba boot campa, dodjela 13 potpora male vrijednosti za samozapošljavanje, revidiranje postojeće Strategije razvoja ljudskih potencijala, predstavljanje primjera dobre prakse, radionice za zaposlenike institucija članova Lokalnog partnerstva a s drugim tehničkim tajništvima, ažuriranje i proširenje članstva i ostalo.

U ime projektnih partnera obratili su se predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, predsjednik županijske Obrtničke komore Irena Kovačić te Bojan Koštić iz Koprivničkog poduzetnika, a zatim su potpisani ugovori o partnerstvu.

Služba ureda župana