Održana pokazna vatrogasna vježba ”Koturica 2018.”

U srijedu, 30. svibnja na hali izdvojenog pogona tvrtke Renotex u Koturici održana je pokazna vatrogasna vježba ”Koturica 2018.” čiji su elaborat izradili predsjednik DVD-a Domaji Alen Radić i zapovjednik VZO Sokolovac Dejan Ban. Vježbi je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je čestitao vatrogascima na uspješno i kvalitetno obavljenom poslu te pokazanoj spremnosti za intervencije.

Cilj je bio prikaz otvorene dopune vatrogasnih vozila vodom kod velikih požara objekata koji su udaljeni od izvora vode, usklađivanje međusobnog rada postrojbi iz različitih vatrogasnih zajednica i sustava zapovijedanja na intervencijama, korištenje postojeće tehnike i opreme vatrogasnih postrojbi sudionika vježbe, kao i upoznavanje stanovnika Općine Sokolovac sa stupnjem osposobljenosti i opremljenosti vatrogasnih postrojbi. Vježbu je organizirala Vatrogasna zajednica Općine Sokolovac, uz domaćinstvo DVD-a Domaji.

Ukupno je sudjelovalo 38 operativnih vatrogasca, a korištena su vozila Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, DVD-a Donji Maslarac, DVD-a Reka, DVD-a Domaji, DVD-a Donja Velika i DVD-a Gornja Velika, DVD-a Peščenik, DVD-a Ladislav, DVD-a Jankovac te HGSS Stanice Koprivnica sa šestero ljudi i jednim vozilom.

Tokom vježbe moglo se vidjeti unutarnja navala s jednim C-mlazom, pronalazak unesrećenih i njihovo izvlačenje iz zadimljenog prostora, pružanje prve pomoći unesrećenima od strane vatrogasaca, spajanje drugog mlaza na autoljestve  i gašenje vatre koja je zahvatila krovište, navalu na drugom katu zgrade, ulazak u zadimljeni prostor  te pronalazak i izvlačenje unesrećenog, dizanje vode pomoću VMŠ iz prirodnog izvora/potoka – razvlačenje pruge do objekta, izvlačenje vrele plinske boce i sprečavanje veće eksplozije ohlađivanjem iste, spajanje navalnog vozila na hidrantsku mrežu za dopunu vozila te gašenje pjenom tkanine koju je zahvatila vatra. Pripadnici HGSS-a prikazali su tehniku spuštanja unesrećenog s drugog kata zgrade pomoću nosiljke u vertikalnom transportu.

Vježbi su još prisustvovali zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj,  predsjednik VZO Sokolovac Zlatko Blažic te vlasnik tvrtke Renoteks Ivan Urbančić. Po završetku, zapovjednik VZO Sokolovac Dejan Ban podnio je prijavak zamjeniku župana Ljubiću koji je izvršio smotru svih sudionika pokazne vatrogasne vježbe.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Krešimir Juratović