Održana sjednica Radne skupine za pravna pitanja

U prostorijama Hrvatske zajednice županija održana je sjednica Radne skupine za pravna pitanja, kojoj su, osim predstavnika županija, prisustvovali i službenici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Nakon uvodnih riječi voditeljice Radne skupine i županijske pročelnice Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove za Marine Horvat Pavlic, raspravljeno je pitanje obveza županija glede usklađivanja osnivačkih i drugih akata sa Zakonom o regionalnom razvoju. Predstavnici Ministarstva i Agencije pojasnili su koje su obaveze i kako izgleda proces usklađivanja osnivačkih i drugih akata razvojnih agencija sa Zakonom o regionalnom razvoju, odnosno postupak transformacije razvojnih agencija u ustanove i daljnji postupak akreditacije.

Na sjednici se raspravljalo i o aktualnom pitanju novog Zakona o zaštiti osobnih podataka, koji je rezultat prilagodbe na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka, donesene u Europskom parlamentu 2016. godine, a koja stupa na snagu 25. svibnja.

Članovi radne skupine dotaknuli su se i pitanja vezanih uz Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, institute proizašle iz Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, kao i obaveze županija sukladno izmjenama Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o vatrogastvu i Zakona o zaštiti od požara te aktualno stanje predmeta koji se vode temeljem zahtjeva za pokretanje ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

Služba ureda župana