Održana svečana komemoracija prvom županu Ivanu Stančeru

Svečana komemoracija povodom smrti prvog koprivničko – križevačkog župana Ivana Stančera, koji je preminuo 13. kolovoza, održana je danas u Gradskoj vijećnici u Koprivnici.

Danas se opraštamo od našeg domaćeg sina, velikog domoljuba koji je istinski volio svoju rodnu grudu, prije svega Prekodravlje, riječi su kojima je započela današnja komemoracija.

Poštovanje minutom šutnje iskazala je okupljena rodbina, prijatelji, saborski zastupnici, čelnici lokalne i regionalne samouprave, ravnatelji županijskih ustanova te brojni poznanici koji su se prisjetili lijepih sjećanja na Ivana Stančera.

Posljednje riječi prvom županu uputio je župan Darko Koren, naglasivši kako nije imao prilike surađivati s njime, no „o njemu su mi uvijek govorili kao o jednom skromnom, narodnom čovjeku i prijatelju, koji je volio svoju podravsku grudu i svoju županiju koju smo mi njegovi nasljednici dužni čuvati. Za stvaranje kruha čovjek treba biti pametan, bila je jedna od njegovih izreka“ rekao je župan.

Cijeli je život Stančer bio okružen Radićevcima, prije svega obitelji, koji su svoja uvjerenja temeljili na HSS-u i Stjepanu Radiću. U svom pristupnom govoru kao župan istaknuo je kako mu je velika čast da je on seljak došao na mjesto župana. Isticao je svoje podrijetlo i korijenje, te ljubav prema domovini i za to mu velika hvala, kazao je župan Koren.

Upravo taj put doveo ga je na mjesto prvog župana, a 13. travnja 1993. godine kada je održana konstituirajuća sjednica Ivan Hodalić bio je predsjednik Skupštine, koji se danas prisjećajući se zajedničke suradnje oprostio od Ivana Stančera.

„Želim se oprostiti od Ivana kao simbola malog, običnog čovjeka koji je ostao vjeran svom poslu, njegovim tradicijama čuvajući našu kulturu, vjeru i običaje svojih predaka. Ivan je razumio sve što se dešava i što se dešavalo na našim prostorima. Posebno je poštivao našeg predsjednika Franju Tuđmana s kojim se nekoliko puta sastao, te se toga rado sjećao. Ivan je bio vrlo bistar, radišan i pošten čovjek koji je cijenio zajedništvo“ prisjetio se Ivan Hodalić.

Funkciju župana Ivan Stančer obnašao je do 1997. godine.

U Županijskom domu Sabora bio je zastupnik od 1997. do 2001. godine, a nakon toga odlazi u saborsku mirovinu.

Posljednji ispraćaj održat će se u 15 sati na mjesnom groblju u Goli.

Služba ureda župana