Održano predavanje „Demografski alarm i egzodus mladih obitelji iz Hrvatske – kako zaustaviti negativan trend?“

Župan Darko Koren sa suradnicima  jučer, 29. ožujka prisustvovao je predavanju dr. sc. Stjepana Šterca, demografa s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na temu: „Demografski alarm i egzodus mladih obitelji iz Hrvatske – kako zaustaviti negativan trend?“.

Predavanje je moderirao novinar Branimir Bilić, a predavač Stjepan Šterc upozorio je na alarmantnu demografsku sliku u Hrvatskoj te nužnost donošenja strateških i zakonskih odluka koje će pružati veću podršku rodiljama, majkama, i obiteljima s više djece, kao i na potrebu usmjeravanja više sredstava u demografsku revitalizaciju društva.

Demografska problematika mora biti temelj ukupnog razvoja, posebno gospodarstva, a nijedna državna institucija još uvijek nema odjel koji bi se time bavio. Svakog dana oko 240 ljudi, uglavnom mladih, odseli u inozemstvo, prirodni prirast stanovništva je uglavnom negativan, nezaposlenost i opće nezadovoljstvo rastu te smatram kako je rješavanje tih pitanja ključno za našu budućnosti“, naglasio je Šterc.

Prisutnima se obratio i župan Koren te istaknuo svoju podršku revitalizaciji demografske slike u Hrvatskoj, kazavši kako je puno elemenata uzrok takvom stanju. „Svjesni smo loših demografskih podataka i smatram kako moramo zajednički krenuti u rješavanje tog problema, od državne razine pa sve do jedinica lokalne i područne samouprave. Vjerujem kako je to u interesu svakoj političkoj opciji, jer su obitelj i djeca temelj našeg društva.“, zaključio je župan.

Služba ureda župana