Općina Ferdinandovac bogatim programom proslavila svoj dan

Župan Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar u srijedu, 30. svibnja prisustvovali su svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom proslave Dana Općine Ferdinandovac koja je obilježila 25. godišnjicu postojanja.

Bogati program proslave započeo je još prošlog vikenda otvorenjem likovne izložbe Martine Fuk u Osnovnoj školi Ferdinandovac, a nastavljen je natjecanjem u pripremanju fiš paprikaša pod imenom „Dravski kotlić 2018.“ i vatrogasnim igrama VZO Ferdinandovac. Titula najboljeg kuhara „Dravskog kotlića“ otišla je u ruke ekipe pod imenom „Drveni kuki“, a posjetitelje su zabavili koncerti TS „Dangube“ te klape „Bunari“ iz Vodica. U sklopu proslave održana je i likovna kolonija pod nazivom „III. FOL – ferdinansko okupljanje likovnjaka“, dok su u Društvenom domu nastupila kulturno-umjetnička društva.

Prije sjednice Općinskog vijeća položeni su vijenci na spomen obilježja te na bistu župnika Ivana Južaka, zaslužnog za postojanje sela Ferdinandovac, a zatim je župan, uz načelnika Općine Vjekoslava Maletića i predsjednika Pintara, svečano otvorio pješačku stazu u Mirogojskoj ulici koja vodi prema mjesnom groblju. Staza će biti od velike koristi stanovnicima ulice te omogućiti dodatnu sigurnost djeci koja se više neće morati kretati kolnikom.

Načelnik Maletić kazao je kako je ponosan na svoje vrijedne mještane te se osvrnuo na najvažnije projekte u posljednjih godinu dana, zahvalivši svima koji su doprinijeli razvoju Općine. Od većih investicija izdvojio je 2 milijuna kuna ulaganja u nerazvrstane ceste, obnovu stolarije na dječjem vrtiću, obnovu Društvenog doma i zgrade Općine, a zajedno sa susjednim općinama prijavljen je projekat Zaželi namijenjen zapošljavanju žena.

Drago mi je što je Županija prepoznala potrebe naše osnovne škole za popravcima i obnovom pa su u njezinom proračunu planirana sredstva za zamjenu poda u školskoj sportskoj dvorani.“, istaknuo je načelnik, dodavši kako Općina pomaže mještanima svih životnih dobi raznim mjerama i pomoćima, te nema nikakvih zaduženja ni kreditnih obveza.

U svom obraćanju, župan je čestitao vodstvu Općine na svim postignutim rezultatima, dodavši: „Čuli smo da Općina izuzetno angažirana i uspješna, što je u nekoj mjeri odraz generalnog boljeg stanja u Hrvatskoj i povećane brige o općinama, ali mnogo ovisi i o ljudima koji ju vode. Sloga i zajedništvo koji ovdje vladaju mogu biti primjer drugim općinama i većim sredinama te moram pohvaliti kvalitetnu komunikaciju prema Županiji. Nedavno smo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali 130 tisuća kuna vrijedan ugovor koji će nam omogućiti provođenje projekta energetske obnove Osnovne škole Ferdinandovac, u kojoj su planirana i dodatna sredstva za sanaciju. Zahvaljujem vam na suradnji, pred nama su još mnogi zajednički projekti te vam još jednom svima čestitam Dan Općine.“

Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Jelena Zrinski Berger na sjednici je najavila kako je Općini odobreno 340.000 za kn za projekt zamjene neučinkovite javne rasvjete sa energetski učinkovitom LED rasvjetom, a pohvale i čestitke Općini uputili su i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te načelnik općine Gola Stjepan Milinković.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedio je glazbeno-scenski program, a zatim su uručene zahvalnice. Za vrijedan dugogodišnji rad zahvalnice su primili donedavni pročelnik Petar Benko koji je tu funkciju obavljao dugi niz godina te bivši načelnik Općine Andrija Kudumija.

Sjednici su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, brojni načelnici općina, predstavnici institucija i udruga te mještani.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr