Osnovna škola Koprivnički Ivanec na Europskom kvizu o novcu

Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji sa Štedopisom, Institutom za financijsko obrazovanje te uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje organizirala je uoči Europskog tjedna novca, „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), koji je održan 16.3.2018.g. i to prvi puta i u Republici Hrvatskoj.

Kviz je bio namijenjen djeci od 13 do 15 godina, a natjecanje  se održalo putem internetske veze i Youtube kanala na poznatoj Kahoot! platformi.

Cilj ovog projekta je podizanje financijske pismenosti djece i mladih diljem Europe, a koordinirala ga je Europska bankovna federacija.

U isto vrijeme u natjecanju su sudjelovali mladi iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Njemačke, Islanda, Irske, Italije, Latvije, Litve, Liechtensteina, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske te Ujedinjenog Kraljevstva.

Natjecanje „Europski kviz o novcu“ po prvi put se održalo diljem Europe, tako i u Hrvatskoj, a odaziv od 287 prijava samo u Hrvatskoj pravi je pokazatelj da financijsko obrazovanje nije isključivo za odrasle osobe.

Prijave za kviz došle su iz svih dijelova Hrvatske. Osim 45 prijava iz Zagreba, prijavljeni su i timovi iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Daruvara, Hvara, Knina, Koprivnice, Ludbrega, Našica, Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina, Vukovara, Zaboka i mnogih drugih gradova i općina.

Osnovna škola Koprivnički Ivanec na ovaj je kviz prijavila jedan tim učenika 7. i 8.r. (Lara Nemec, Mihaela Kovač, Ivan Švegović, Luka Šestak, Karla Seliščak, Filipa Bebek i Antonio Martinaga), koji je među 262 tima ostvario izvrstan plasman: 48. mjesto  s 15590 bodova, 12 točnih, 0 netočnih odgovora  (maksimum postignutih bodova na prvom mjestu je bio 16373).

Za ovo, učenicima izuzetno zanimljivo natjecanje, učenike naše škole mentorirao je tim učitelja: Saša Grnović, Branka Stančin-Levanček, Matija Mežnarić i Renata Glavica.

Renata Glavica, učiteljica HJ