Osnovna škola Sveti Petar Orehovec u sklopu Erasmus+ projekta ugostila učenike i učitelje iz Italije, Poljske i Španjolske

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec bila je domaćin prve razmjene učenika u sklopu Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” (“Small step for film, a big one for Eruopean citizenship”). Razmjena je održana  od 19. do 23. ožujka, a domaćini su  ugostili  18 učenika i 7 učitelja iz partnerskih škola iz Italije, Poljske i Španjolske.

Tema razmjena bila je građanski aktivizam pa su domaćini i gosti u Gradskoj knjižnici u Križevcima uz radionicu o građanskom aktivizmu  priredili i izložbu o prosvjedima u njihovim zemljama. Zajedno su crtali su transparente za zamišljene prosvjede, a u Školi animiranog filma u Čakovcu napravili su animirani  film na temu građanskog aktivizma. Sudjelovali su u predstavljanju aktivnosti vezanih uz integraciju Roma na području Međimurske županije te na radionici o rasizmu i ksenofobiji, a na radionici bubnjanja družili su s članovima Udruge Afrikanaca.

Svoje medijske kompetencije učenici su imali priliku uvećati sudjelovanjem na radionici “Etika i senzacionalizam u medijima”, radionici video streaminga te prilikom posjete HRT-u.

Svojim partnerima domaćini su predstavili aktivnosti Hrvatskog filmskog saveza vezane uz medijsku pismenost te Festival dječjih prava, ali ponešto i od naše glazbene kulture. Svi su bili oduševljeni posjetom Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje su im učenici, učitelji te ravnateljica Branka Špoljar priredili izvrstan glazbeni program. Ponešto od hrvatske kulturne tradicije učenici i učitelji orehovečke škole predstavili svojim partnerima  i  na završnoj priredbi u Područnoj školi Gregurovec.

Iduća razmjena ovog Erasmus+  projekta bit će u rujnu u Poljskoj, a dotad partnere  čeka puno posla na pripremi repozitorija filmova i radionica koje će moći koristiti svi zainteresirani za poučavanje građanskog odgoja.

Više o razmjeni i cijelom projektu, kojem je koordinator OŠ Sveti Petar Orehovec,  dostupno je na blogu projekta na web adresi https://smallstepforafilm.wordpress.com/

Služba ureda župana