Otvorena 5. Međunarodna umjetnička kolonija „Alpe Adria srce naive“

Uz izložbu slika s 4. Međunarodne likovne kolonije, zamjenik župana Ratimir Ljubić u Društvenom je domu u Hlebinama u petak, 18. svibnja otvorio 5. Međunarodnu umjetničku koloniju „Alpe Adria srce naive“ koja će se održavati do 20. svibnja.

Projekt je zajednički financiran od strane Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran, a ostali partneri su županijska Turistička zajednica, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Muzej grada Koprivnice, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Općina Hlebine, LAG Podravina, Turističko društvo Ptuj i DLU RIFNIK iz Šentjura, Folklorna grupa „Hajdenjaki“ Unterpullendorf i LIKUD-a (A) te Centar za kulturu Letenye.

I ove su se godine okupili brojni umjetnici iz zemalja članica Saveza Alpe Jadran, njih 40-tak, koji će tijekom tri dana stvarati umjetnička djela i prisjetiti se nasljeđa majstora Hlebinske škole, obzirom na to da cilj umjetničke kolonije „Alpe Adria srce naive“ promocija naivne i tradicionalne umjetnosti u regijama članicama Saveza Alpe Jadran.

U ime domaćina, okupljenima se obratio predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek koji je zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji koja od samog početka podržava ova projekt, te je gostima poželio dobrodošlicu, dok je zamjenik Ljubić naglasio važnost očuvanja tradicije i promocije naivne umjetnosti kao kulturnog brenda i posebnosti Koprivničko-križevačke županije. Ujedno je zahvalio svim naivnim umjetnicima koji predano rade na novim djelima te je sudionicima kolonije poželio da steknu nova prijateljstva i nove ideje za buduću suradnju.

Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski poručila je kako je umjetnost ta koja nas sve oplemenjuje te kako je ponosna na suradnju koja je ostvarena sa svim partnerima i gostima iz inozemstva.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD Hlebine i Najstareši hlebinski mužikaši, a nakon službenog otvorenja, druženje je nastavljeno uz međusobno upoznavanje umjetnika, razgledavanje slika, pjesmu i ples.

PROGRAM MANIFESTACIJE

19. svibnja 2018. (subota)

 • 9,00 – 10,00 – doručak – Društveni dom Hlebine
 • 10,00 – 13,00 – umjetnička kolonija – Društveni dom Hlebine i okolica
 • 13,30 – 14,00 – odlazak na ručak u Gabajevu Gredu kod ribičkog doma ŠRK „ DRAVA“
 • 15,00 – 19,00 – nastavak umjetničke kolonije – Društveni dom Hlebine i okolica
 • 19,00 – 20,00 – obilazak izložbe slika u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine
 • 20,30 – večera uz Najstareše hlebinske mužikaše

20. svibnja 2018. (nedjelja)

 • 9,00 – 10,00 – doručak – Društveni dom Hlebine
 • 10,00 – 12,00 – završni dio umjetničke kolonije – Društveni dom Hlebine i okolica
 • 12,30 – 13,00 – odlazak na ručak u Pivnicu Stari grad Đurđevac
 • (razgledavanje izložbe u Galeriji Stari grad Đurđevac)
 • 15,00 – povratak u Hlebine i odlazak kućama

Služba ureda župana