Otvorena izložba „Volim svoju županiju“

Župan Darko Koren u utorak, 3. travnja u prostorima Županijske skupštine otvorio je putujuću izložbu „Volim svoju županiju“ koja je realizirana u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

Hrvatska zajednica županija 2016. godine pokrenula je foto natječaj „Volim svoju županiju“, a velik odaziv potaknuo je nove krugove natječaja svakog proljeća. Glavni su ciljevi promocija prirodnih ljepota i kulturne baštine svih hrvatskih županija, a željelo se inspirirati umjetnike i amatere da razmišljaju o svojoj županiji kao o destinaciji koja nudi zanimljive sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima.

Kao što je  naglasio župan u svom obraćanju, u natječaju se kroz fotografiju željelo prikazati regionalni identitet te znamenitosti svake od županija, a prijavilo se oko 150 amatera i profesionalnih fotografa sa 600 fotografija. Stručni širi odabrao je dvadesetak najboljih fotografija, a predvodila ga je poznata fotografkinja Mare Milin.

Ova izložba koja pokazuje najbolje od hrvatskih županija najljepši je mogući uvod u proslavu 25. obljetnice Koprivničko-križevačke županije. Mi smo sa zadovoljstvom pristali biti domaćini, a posebno nam je drago što je fotografija autora Mate Zemana iz Kloštra Podravskog osvojila drugo mjesto. Nadamo se kako će natječaj i ove godine privući veliki broj sudionika koji će kroz svoje umjetničko oko prikazati vrijednosti svojih krajeva.“, istaknuo je župan.

Prvo mjesto osvojio je Alan Špiljak iz Krapinsko-zagorske županije, drugo mjesto već spomenuti Mato Zeman iz Koprivničko-križevačke, a treće Kažimir Škrbić iz Zadarske županije. Najviše lajkova na Facebooku prikupio je Žarko Miškić iz Šibensko-kninske županije, a fotografija Kristiana Kiseljaka iz Karlovačke županije najviše je puta podijeljena na Facebooku.

Izložba je do sad obišla cijelu Hrvatsku, a novi je krug natječaja otvoren do 20. travnja 2018. godine. Fotografije se dostavljaju putem aplikacije na službenoj Facebook stranici Hrvatske zajednice županija, a glavne će se nagrade, GoPro Hero5 kamere, dodjeljivati u dvije kategorije: najbolja fotografija prema broju glasova i prema izboru stručnog žirija, koji će ponovno predvoditi Mare Milin.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predstojnik Ureda državne uprave Tihomir Kvakarić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica Melita Samoborec, članovi Županijske skupštine, obitelj Mate Zemana, ravnatelji ustanova, županijski pročelnici te ostali gosti.

Služba ureda župana