Župan svečano otvorio novu knjižnicu u Osnovnoj školi Molve

Župan Darko Koren danas je svečano otvorio novu školsko-općinsku knjižnicu u Osnovnoj školi Molve, u sklopu projekta dogradnje knjižnice i zbornice te rekonstrukcije kotlovnice i nadogradnje spremišta, što je investicija ukupno vrijedna 1.007.975,91 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prema Programu podrške regionalnom razvoju, za projekt je odobrilo sufinanciranje od 750.000 kuna, dok se u opremanje knjižnice uključila i Općina Molve s oko 250.000 kuna.

Izvođač radova bila je tvrtka „Graditeljstvo Vrabelj“, poslove stručnog i obračunskog nadzora obavljala je tvrtka Studio HM d.o.o., a kako bi knjižnica bila otvorena i za vanjske korisnike te time doprinijela razvoju lokalne zajednice, župan je donio Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o proširenju djelatnosti školske knjižnice.

Župan je kazao kako je projekt u Molvama dio ciklusa investicija u školske objekte, u sklopu kojeg su prošle godine otvorene dograđene škole u Peterancu i Svetom Petru Orehovcu, čime se ponovno dokazuje opredjeljenje Županije obrazovanju kao prioritetnom sektoru ulaganja.

Ovo je zbilja velik dan i za školu i za Općinu, obzirom na to da će novouređene prostore knjižnice koristiti i mještani, a ovaj projekt predstavlja idealan model suradnje škole, Općine, Županije i Ministarstva. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu projekta te se nadam kako će partnerstvo koje smo sada pokazali pomoći razvoju nekih budućih planova. I nadalje ćemo školi i Općini biti na raspolaganju za svu potrebu pomoć i podršku, a sve kako bi zajedničkim snagama utjecali na pozitivne demografske pokazatelje, ostanak mladih u ruralnim krajevima i ravnomjerni razvoj svih dijelova Županije.“, poručio je župan u svom govoru prilikom svečanog otvorenja te djelatnicima škole i učenicima poželio mnogo uspjeha u radu.

Škola, zajedno s područnim školama Medvedička i Repaš, broji oko 230 učenika, a ravnatelj Ivan Jaković kazao je kako je otvorenjem novih prostora škola postala sadržajnija i ugodnija za boravak, ujedno uputivši zahvale Županiji i Općini na realizaciji projekta.

Županija i Općina prate nas u svakodnevnom radu te uvijek nailazimo na pomoć, susretljivost, razumijevanje i spremnost na suradnju. Hvala vam na svim ulaganjima u školstvo i svim zajedničkim projektima, a u vrijeme modernih tehnologija, u prostorima nove knjižnice moći ćemo održavati radionice, predavanja i književne susrete te razvijati ljubav prema čitanju i druženju s knjigom. Nova će knjižnica postati kulturno središte škole i mjesta te poveznica kreativnih potencijala pojedinaca i beskrajnih mogućnosti zajedništva, u cilju općeg dobra.“, dodao je ravnatelj Jaković.

Načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan također se pridružio zahvalama Županiji, istaknuvši:  „Projekt općinske knjižnice razvijao se dugi niz godina te je izuzetno važan kako mještanima, tako i učenicima, koji će u novim prostorima moći sudjelovati u brojnim aktivnostima. Zahvaljujem Županiji što je prihvatila našu inicijativu i omogućila realizaciju projekta, dok je Općina pomogla u opremanju knjižnice. Ovo je još jedan dokaz uspješne suradnje te se nadam kako ćemo sa Županijom i nadalje surađivati na korist lokalne zajednice.“

Uz pozdravne govore, u sklopu svečanog programa uzvanicima su se svojim nastupima predstavili učenici, i to školski tamburaški sastav i školski zbor izvedbom tradicionalnih molvarskih pjesama te učenice Franciska Kapitanić s recitacijom „Moje selo“ i Viktorija Bukovčan s recitacijom „Moć knjige“.

U društvu učenika Patricije Bukovčan i Ivana Piskora župan je zatim svečanim rezanjem vrpce otvorio novouređene prostore te se krenulo u obilazak knjižnice, a svečanom otvorenju prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnici i djelatnici županijskih upravnih tijela, članovi Općinskog vijeća Općine Molve, predstavnica tvrtke „Graditeljstvo Vrabelj“ Marija Vrabelj, djelatnici škole, učenici i brojni mještani.

Služba ureda župana