Poduzetnici se informirali o novim programima HBOR-a

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja i Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije u utorak, 20. veljače organizirala je stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja projekata ili drugih aktivnosti putem HBOR-a.

Josip Grgić iz Direkcije EU fondovi i financijski instrumenti HBOR-a te Dražen Derežić iz Sektora kreditiranja HBOR-a održali su prezentaciju pred više od 30-tak poduzetnika zainteresiranih za korištenje kredita HBOR-a za ulaganja u razvoj svojeg poslovanja.

Na savjetovanju je predstavljen financijski instrument „ESIF krediti za rast i razvoj“ koji HBOR provodi od prošle godine, a riječ je o investicijskom kreditu koji se krajnjim primateljima ugovara iz sredstava izvora ESIF-a i sredstava iz izvora poslovnih banaka u omjerima 50:50, s kamatnom stopom u prosjeku od 1,5% i na rok do 12 godina, uključujući 2 godine počeka (za sektor turizma do 17 godina, uključivši do 4 godine počeka). HBOR je za ovaj instrument osigurao 105 milijuna eura, dok su poslovne banke osigurale isti iznos.

Kao najznačajnije programe namijenjene malom i srednjem poduzetništvu, predstavljeni su  krediti za investicijska ulaganja, krediti za obrtna sredstva, kreditni programi Pripreme izvoza, Program malo i srednje poduzetništvo, Program gospodarstvo, Program kreditiranja posebnih ciljanih skupina (poduzetnici početnici, mladi i žene poduzetnice), programi sufinanciranja EU projekata i drugo. Nakon održane prezentacije, većina poduzetnika iskoristila je mogućnost za individualne konzultacije s predstavnicima HBOR-a.

Služba ureda župana