Potpisan Sporazum o korištenju sustava Upravljanje vatrogasnim intervencijama

U prostorima Hrvatske vatrogasne zajednice u petak, 2. veljače potpisan je Sporazum o korištenju sustava Upravljanje vatrogasnim intervencijama, tzv. UVI, koji je zajednički projekt Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Sporazum su potpisali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, županijski vatrogasni zapovjednici te predstavnici vatrogasnih zajednica županija i vatrogasnih organizacija, a u ime Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije zapovjednik Zvonimir Habijan i zapovjednik JVP Grada Koprivnice Marijan Kicivoj, u čijim će prostorima biti smješten Županijski vatrogasni operativni centar.

Glavna svrha ovog sustava je standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija, veća efikasnost izvješćivanja te ekonomičnost u održavanju programskih rješenja, uređaja i opreme za vatrogasne intervencije. Glavni rezultat projekta je istoimena aplikacija koja se daje svim vatrogasnim organizacijama besplatno na korištenje te infrastrukturno rješenje kojim će se opremiti županijski vatrogasni operativni centri. Sporazumom se utvrđuju odnosi i obaveze Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasnih zajednica županija/Grada Zagreba i županijskih vatrogasnih operativnih centara, vezano uz implementaciju i korištenje razvijenog sustava, koji je financirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Već je ranije uočeno kako je potrebno promišljati o preoblikovanju dosadašnjih rješenja sustava vatrogastva kako bi se dobio moderniji i racionalniji sustav, čiji nesporni ljudski i tehnički resursi služe kao temeljna potpora cjelokupnom sustavu civilne zaštite. Ovaj sustav ujedno integrira već razvijena informacijska rješenja korištena u vatrogastvu – Sustav za uzbunjivanje vatrogasaca, Interaktivnu bazu opasnih tvari, središnju bazu podataka o vatrogasnim organizacijama, djelatnicima i opremi – VATROnet, Sustav za praćenje i navođenje vozila i Zemljopisni obavijesni sustav – ZEOS te kao takav predstavlja veliki korak u izradi jedinstvenog i cjelovitog rješenja za upravljanje vatrogasnim intervencijama diljem Republike Hrvatske.  Sama aplikacija je operativni alat i primarno će se koristiti kao podrška radnim procesima koji se odvijaju tijekom vatrogasne intervencije, no omogućavat će i retroaktivan unos podataka o intervencijama te naprednu analizu prikupljenih podataka.

Potpisivanju Sporazuma još  su prisustvovali i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja DUZS-a Davor Spevec, načelnik HVZ-a Željko Popović te ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Mario Weber.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: duzs.hr