Povodom Dana 112 župan i suradnici posjetili Županijski centar 112

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, u petak, 9. veljače župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić posjetili su Područni ured za zaštitu i spašavanje Koprivnica i Županijski centar 112.

Pročelnik Područnog ureda Koprivnica Ivan Kramarić istaknuo je kako se broj 112 u Republici Hrvatskoj primjenjuje od 2005. godine, sada već 13. godinu, a njime se prijavljuju hitne situacije, nesreće ili prijetnje za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra. Koristi se kroz mrežu županijskih operativno-komunikacijskih centara, a hrvatski građani koji putuju ili borave u bilo kojoj članici Europske unije također mogu zatražiti pomoć na ovaj broj.

Župan je naglasio važnost obilježavanja Dana broj 112, kako bi građani još više bili upoznati sa svim prednostima i mogućnostima, te je pohvalio djelovanje Područnog ureda i Županijskog centra 112, kao „mjesta koordinacije svih žurnih službi na kojemu se prikupljaju prve informacije za daljnje postupanje“.

Smatram kako se kroz ovaj integralni sustav na adekvatan način pokriva cijelo područje Koprivničko-križevačke županije, a na sve hitne situacije može se brzo i efikasno reagirati. Zahvaljujem svim zaposlenicima Područnog ureda, ali i ostalih žurnih službi na odličnoj koordinaciji i pomoći koju pružaju našim građanima.“, istaknuo je župan.

Pročelnik Kramarić kazao je kako rad u protekloj godini ocjenjuje uspješnim, a svi parametri Područnog ureda za zaštitu i spašavanje pokazuju rast i napredovanje. Na državnoj razini povećan je broj poziva za 20 tisuća te je sada  blizu milijun, a što se tiče poziva prema hitnim službama, prema policiji je na 30%, prema Zavodu za hitnu medicinu 60% te prema vatrogascima 10%.

Potrebno je posebno pohvaliti vatrogasni dio, budući da je manjak intervencija znak njihovog uspješnog preventivnog rada, a također je važno istaknuti kako se smanjio broj zlonamjernih poziva. I nadalje se mnogo koriste strani jezici, među kojima prednjači engleski, iz kojeg smo razloga naša tri djelatnika poslali na usavršavanje engleskog jezika.“, kazao je pročenik Kramarić, dodavši kako Hrvatska ima jedan od najvećih postotaka prepoznavanja broja 112 u Europskoj uniji.

Voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica Roman Sabol naglasio je kako je protekla godina prošla relativno mirno ako se uzmu u obzir prirodne nepogodne, a ukupno je zaprimljeno 36 tisuća poziva,  od čega preko 60% namjenskih. Broj zlonamjernih poziva smanjio se na  5%, a naviše je poziva medicinske naravi, koji uključuju razne ozljede, prometne nezgodne i slično. Prije nekoliko godina započela je modernizacija informacijsko-komunikacijskog sustava 112 na području cijele Hrvatske, čime je centrima omogućena lakša lokacija pozivatelja, a ujedno je svim žurnim službama s područja Županije zahvalio na suradnji.

Važno je naglasiti kako je poziv na broj 112  besplatan i aktivan 0-24 sata kako bi građani mogli zatražiti pomoć bilo koje hitne službe, a njime se štedi vrijeme jer se jednim pozivom alarmira nekoliko hitnih službi, koje nisu opterećene opetovanim pozivima.

Kako bi se još više djelovalo na informiranju javnosti, Područni ured redovito organizira brojne edukacije za vrtićarce i školarce, a danas su se s njihovim radom upoznali mališani i odgojiteljice iz Dječjeg vrtića „Potočnica“ Sigetec i Dječjeg vrtića „Leptirić“ Hlebine.

Obilježavanju Dana 112 još su prisustvovali zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, pomoćnik zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice i zapovjednik JVP Križevci Ivan Matosović te referent za zaštitu i spašavanje Krešimir Škvorc, kao i ostali djelatnici Područnog ureda.

Služba ureda župana