Predsjednica održala radni sastanak s čelnicima Županije, zastupnicima u Hrvatskom saboru, gradonačelnicima i načelnicima općina

Nakon što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila svoj privremeni Ured u Županijskoj upravi, održala je sastanak s čelnicima Županije, zastupnicima u Hrvatskom saboru te gradonačelnicima i načelnicima općina.

Predsjednicu smo upoznali s problematikom lokalne samouprave, a naravno i da postoje nacionalni problemi koji utječu na razvoj i tijek života u Županiji. Napravili smo sažetak projekata i problema jedinica lokalne samouprave, koji će poslužiti za njezino konačno izvješće i reakciju prema nadležnim tijelima.“, kazao je župan Darko Koren.

Na sastanku su se obratili saborski zastupnici Damir Felak i Mladen Mađer, gradonačelnici Mario Rajn u ime Križevaca, Hrvoje Janči u ime Đurđevca te Mišel Jakšić u ime Koprivnice, a načelnik Općine Virje Mirko Perok predstavio je problematiku općina na đurđevačkom području, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnja problematiku križevačkog područja te načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić problematiku općina na koprivničkom području.

Župan je dodao kako je većina gradonačelnika i načelnika fokus sastanka stavila na infrastrukturu, prije svega prometnu, gdje je bilo riječi o projektima Podravske magistrale i nastavka gradnje brze ceste do Koprivnice, a raspravljalo se o i pitanju vodoopskrbe te mjerama koje bi Vlada trebala poduzeti u smislu rješavanja gorućeg hrvatskog problema – demografije.

U smislu borbe za pozitivnije demografske pokazatelje, Predsjednica je upozorila na nedostatak administrativnih kapaciteta u jedinicama regionalne i lokalne samouprave za povlačenje sredstava iz Europske unije te kako je potrebno snage usmjeriti na edukaciju, ponovno naglasivši važnost policentričnog razvoja Hrvatske i zadržavanje državnih institucija i ispostava državnih poduzeća u malim i ruralnim sredinama.

Župan je zaključio kako Predsjednica ima koncept obilaska terena te obavještavanja svojih suradnika, a kroz svoje ovlasti može reagirati u nadležna ministarstva te time doprinijeti rješavanju problema.

Služba ureda župana