Predsjednica otvorila jubilarnu 50. Picokijadu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je u subotu, 30. lipnja otvorila jubilarnu 50. Picokijadu, te zajedno s brojnim gostima i posjetiteljima pogledala nikad spektakularniji prikaz Legende o Picokima i pobjede Đurđevčana nad Turcima.

Prije same Legende, Predsjednica je sudjelovala u svečanoj povorci gradskim ulicama, zajedno sa županom Darko Korenom, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, generalom Mladenom Markačem, saborskim zastupnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Lackovićem, gradonačelnikom Đurđevca Hrvojem Jančijem, saborskim zastupnikom Damirom Felakom, potpredsjednicima Županijske skupštine Vericom Rupčić i Marijanom Ružmanom, koji je ujedno i direktor Picokijade, i ostalim gostima, kao i sudionicima predstave.

Uoči svečanog otvorenja, prigodnim su se riječima obratili gradonačelnik Janči i predsjednik Gradskog vijeća Lacković, koji su zahvalili Predsjednici na dolasku, kao i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos organizaciji manifestacije.

Župan Koren je zahvalio svima koji su “utkali dio sebe u ovih prekrasnih 50 godina“, dodavši: „Ovo je poseban događaj za Đurđevac i Županiju, a činjenica da je Predsjednica odlučila ovu večer, unatoč brojim obvezama, provesti s nama na proslavi govori sama za sebe i ja joj na tome iskreno zahvaljujem. Picokijada je najveća i najznačajnija turistička i kulturna manifestacija u našoj Županiji i šire, ogroman je trud uložen u svaki detalj i te još jednom zahvaljujem svima koji su nas kroz 50 godina doveli do današnjeg dana.“

Predsjednica je izrazila zadovoljstvo i čast što prisustvuje 50. Picokijadi, istaknuvši kako je dala obećanje Đurđevčanima da će doći prilikom otvorenja svog izmještenog ureda.

Hrvatska nije samo Zagreb, Hrvatska je i Đurđevac i svaki kutak naše domovine, naša prelijepa Podravina. Drago mi je što se večeras svi zajedno veselimo i što ćemo proslaviti petu obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji manifestacijom koja slavi hrvatsku domišljatost. Posebno pozdravljam našeg generala Markača i zahvaljujem svima koji slavite svoj zavičaj i svoju povijest. Čestitam vam i na Interpetacijskom centru Picokijade koji sam imala prilike vidjeti prošli put te mogu reći kako se doista veselim predstavi i druženju s vama.“, poručila je Predsjednica, ujedno se zahvalivši na srdačnoj i toploj dobrodošlici.

Scenski prikaz Legende o Picokima režirao je Krešimir Dolenčić, koji okupio brojne glumce, konjanike i statiste s predivno osvjetljenim zidinama Starog grada. Organizator je Turistička zajednica Grada Đurđevca, a manifestaciju su financijski podržale i Koprivničko-križevačka županija te županijska Turistička zajednica, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice, Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Grada Zagreba.

Zbog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture stavilo je centralnu priredbu – scenski prikaz Legende o Picokima pod zaštitu, i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnoga kulturnog dobra. Godinu kasnije, Legenda o Picokima postala je i nacionalni pobjednik u istoj kategoriji te dobila prestižnu titulu EDEN-a (European Destinations of Excellence), za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine, tada se pridružila i mreži Europskih destinacija turističke izvrsnosti, dok je 2013. godine postala ponosni nositelj prestižne titule Simply the best.

Detaljan program 50. Picokijade možete vidjeti OVDJE.

Pozivamo vas da posjetite nikad bogatiji program Picokijade i budete i vi dio Legende o Picokima!