Predsjednica posjetila Općinu Hlebine i Galeriju naivne umjetnosti

Drugog dana boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u pratnji župana Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobote i suradnika, posjetila je Općinu Hlebine gdje su je dočekali načelnica Općine Božica Trnski, vijećnici Općinskog vijeća i brojni mještani te su se zajedno zaputili u obilazak Galerije naivne umjetnosti.

Uoči obilaska, načelnica Trnski Predsjednici je predstavila Općinu Hlebine, njezin razvojni put i planove za budućnost, gdje je istaknula kako je u planu proširenje Galerije u čijem bi prostoru čuvali čak 400 djela Ivana Generalića.

Pod vodstvom kustosice Galerije Helene Kušenić i ravnatelja Muzeja grada Koprivnice, pod koji spada Galerija, Roberta Čimina, Predsjednica je razgledala aktualnu izložbu slika Franje Klopotana, a zatim i najvrjedniju zbirku Galerije – stalni postav doajena hrvatske naivne umjetnosti Ivana Generalića, gdje se nalaze slike „Rogati konj“, triptih „Sneg pada“, „Maska s trubom“ i „Raspeti pevec“. Kustosica Kušenić Predsjednici je ispričala i anegdotu o tome kako nastala slika „Raspeti pevec“. Naime, mladi Generalić znao je sa zabave doći u jutarnjim satima, no već se u pet trebalo ustati i krenuti raditi na poljoprivrednim poslovima pa bi njegov otac u sobu donio pijevca i potegnuo ga za rep, što je bila svojevrsna budilica. Iz ljutnje je rekao da će se kad-tad osvetiti pijevcu i tako je nastala ova slika.

Nakon razgledavanja, Predsjednica se upisala u knjigu dojmova te je na poklon dobila sliku najstarijeg umjetnika naive Mije Kovačića, koju joj je on osobno uručio.

Služba ureda župana