Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na okruglom stolu o ulozi očeva u odgoju djece

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u suradnji s Udrugom RODA i organizacijom Status M organizirali su okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece u okviru Festivala tata, kojemu je prisustvovala i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i članica saborskog odbora Verica Rupčić.

Pozdravnim govorom obratio se veleposlanik Kraljevine Švedske Lars Schmidt, s naglaskom na svoju životno važnu ulogu tate. O  „Iskustvima iz Švedske“ govorio je Niklas Löfgren iz Središnje uprave socijalnog osiguranja, dok je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece.

Sudionici okruglog stola bili su: pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Josip Šipić iz Instituta za društvena istraživanja, ravnateljica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić te docentica na Katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Dobrotić. Temi se pristupilo iz različitih perspektiva, a još je bilo riječi o poticanju obitelji na ravnomjernu podjelu odgovornosti, dizajnu očinskih dopusta u drugim zemljama i njihovoj važnosti, ulozi očeva u Hrvatskoj, trendovima vezanim uz ulogu očeva u odgoju djece temeljem istraživanja i uvida globalnog UNICEF-a te o prednostima uvođenja očinskog dopusta.

Na okruglom stolu predstavljeni su i rezultati istraživanja „Stavovi očeva djece do 3 godine o korištenju roditeljskog dopusta“ provedenog u okviru projekta Festival tata.

U sklopu projekta ”Festival tata” otvorena je izložba fotografija u galeriji Forum u Zagrebu, na kojoj je predstavljeno 25 fotografija profesionalnog švedskog fotografa Johana Bavmana te 25 fotografija hrvatskih očeva koje su pristigle na natječaj.

Služba ureda župana