Predstavljen program 21. Dana voća Koprivničko-križevačke županije

U Županijskoj upravi u srijedu 9. listopada predstavljen je program i katalog proizvođača voća povodom 21. Dana voća Koprivničko-križevačke županije. Na najznačajnijoj županijskoj voćarskoj manifestaciji i ove će se godine u Đurđevcu 11. i 12. listopada  tradicionalno okupiti najbolji proizvođači voća i voćnih prerađevina iz Podravine i Prigorja.

Na današnjoj konferenciji za medije okupljene je u ime Županije i članova Organizacijskog odbora manifestacije pozdravio zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Sobota koji je istaknuo važnost manifestacije naglasivši kako je Koprivničko-križevačka županija kao organizator i ove godine tradicionalno priredila bogat i sadržajan program.

„Posjetitelji će osim kupnje domaćih proizvoda po prvi puta moći sudjelovati i u stručno vođenom kušanju voćnih prerađevina koje će biti organizirano u sklopu predavanja eminentnih stručnjaka prvog dana manifestacije. To je iskorak u organizaciji, a glavni je cilj prije svega  naučiti degustirati proizvode te pomoći proizvođačima  ispraviti eventualne nedostatke u proizvodnji. Vjerujem kako će biti vrlo zanimljivo i poučno“, kazao je Sobota.

Manifestacija počinje u petak 11. listopada u 17 sati u prostoru đurđevačkog Starog grada gdje će biti organizirana stručna predavanja koja će održati eminentni stručnjaci.

Potrudili smo se obuhvatiti cijeli spektar različitih tema koje će zanimati naše proizvođače i ostale posjetitelje. Stručna predavanja provodit će djelatnici Ministarstvo poljoprivrede, a između ostalog govorit će o Regionalnom distributivnom centru za voće te tehnologiji, higijeni i zakonodavstvu u preradi voća. Iza toga slijedi vođena degustacija, što je prava prilika za druženje i dodatnu razmjenu iskustava na jedan ležerniji način“, napomenuo je Sobota.

Drugog dana manifestacije, u subotu 12. listopada  s početkom u 10 sati održat će se svečano otvorenje na đurđevačkom Trgu svetog Jurja na kojem će biti smješten prodajno-izlagački prostor, a uz bogat kulturno umjetnički program proglasit će se i najuređeniji izlagački štand.

Svoje će domaće proizvode predstaviti 56 izlagača kojima je Županija osigurala besplatni izlagački prostor te predstavljanje u katalogu kako bi ih dodatno promovirala. U našem  katalogu mogu se pronaći podaci proizvođača voća na području županije, trenutno ih je  oko 250 i to je odlična promocija, a osim na manifestaciji može ih se posjetiti, pogledati njihovu proizvodnju i kupiti voće direktno i na kućnom pragu“, dodao je Sobota prilikom predstavljanja programa.

Kako je naglašeno na konferenciji za medije manifestacija je od velike važnosti za proizvođače s područja županije jer Koprivničko-križevačka županija želi zauzeti značajnije mjesto na voćarskoj karti Hrvatske.

„Svjedoci sve većem broju OPG-ova i novih proizvođača s područja naše županije koji se predstavljaju, ali i značajnog poboljšanja  kvalitete voćarskih proizvoda. Cilj nam je još više potaknuti mala gospodarstva da se orijentiraju prema voćarskim kulturama. U tom smjeru idu i mjere Županije pa valja istaknuti kako već sedamnaestu godina uzastopno subvencioniramo podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. – 2019. zasađeno novih  490 ha voćnjaka i 125 ha vinograda“ istaknuo je Sobota.

Tijekom dvodnevne manifestacije posjetitelji će moći kušati i kupiti najrazličitije vrste voća, degustirati napitke i prerađevina od voća, razgledati tradicijske rukotvorine, a prezentirat će se i tradicionalno pečenja pekmeza i rakije  te izrada aranžmana i skulptura od voća.

Pripremili smo uistinu bogat program te nam ne preostaje ništa drugo nego uputiti poziv svima da posjete manifestaciju, razgledaju i kupe predivno voće i druge proizvode vrijednih ruku naših poljoprivrednika i podrže našu domaću proizvodnju“, kazao je Sobota.

 Uz zamjenika župana današnjem predstavljanju programa prisustvovali su i pročelnici županijskih resornih upravih odjela te članovi Organizacijskog odbora manifestacije. Glavni organizator 21. Dana voća je Koprivničko-križevačka županija, a u suorganizaciji sudjeluju  PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Grada Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca te županijska Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina.

Služba ureda župana