Predstavljen projekt energetske obnove Osnovne škole “Fran Koncelak” Drnje

U prostorima Osnovne škole „Fran Koncelak“ u Drnju u srijedu, 6. lipnja održana je početna konferencija projekta energetske obnove zgrade škole, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, ravnatelj škole Ivan Pikivača, pročelnici županijskih upravih tijela, predstavnica izvođača radova tvrtke „Graditeljstvo Vrabelj“ Marija Vrabelj, projektant Natko Bilić iz tvrtke Planetaris te drugi suradnici.

Uvodno se na konferenciji obratio projektant Natko Bilić koji je čestitao Županiji i svima uključenima u projekt te najavio kako se po završetku radova očekuje potpuno novo pročelje zgrade, novi tehnički sustav za grijanje vode putem obnovljivih izvora energije te kompletna zamjena rasvjete.

Projekt, čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, ukupno je vrijedan 2.842.310,87 kuna, a u iznosu od 1.644.694,62 kuna sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini  u iznosu od 812.150,62 kune, dok iznos od 385.465,63 kune otpada na Županiju.

Ravnatelj Pikivača zahvalio je Županiji na suradnji i uspješnom početku projekta te je naglasio kako je škola započela s radom 1972. godine, a danas kao matična škola broji 210 učenika. Također je izrazio zadovoljstvo što će učenici i zaposlenici imati bolje uvjete za rad, ujedno pohvalivši Županiju na broju ostvarenih projekata energetske obnove kojima doprinosi kvalitetni obrazovnog sustava.

Načelnik Dombaj pohvalio je školu na rezultatima koje postiže te je uputio zahvale Županiji što je upravu nju odabrala za provođenje ovog velikog projekta, dodavši kako je nužno da se zgrada energetski obnovi. Također je dodao kako će se i Općina financijski uključiti u daljnje aktivnosti na poboljšanju škole, kada za to bude mogućnosti u proračunu.

Župan je kazao kako se vesele novoj investiciji koja je „putokaz načina na koji Županija kao osnivač želi unaprijediti materijalne uvjete u školstvu“.

Inventar ove škole pokazuje nam da je obrazovanje žilavo, ali da ga treba malo i unaprijediti. Danas ćemo imati priliku održati još jednu početnu konferenciju projekta energetske obnove i to zgrade Osnovne škole u Virju, zbog čega smo posebno zadovoljni, a Županija ima kompletnu bazu kada govorimo o potrebama ulaganja u energetsku učinkovitost, odnosno podizanja standarda građevinskih objekata. Procijenili smo kako škole u Drnju i Virju imaju potrebu za obnovom, a ta je analitika napravljena na stručnoj osnovi, s ciljem pružanja kvalitetnijih uvjeta za pohađanje nastave. Na taj način planiramo unaprijediti i ostale školske objekte te želimo da ovakvi projekti budu pravilo kada govorimo o Koprivničko-križevačkoj županiji.“, istaknuo je župan.

Projektom energetske obnove planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70% te će se škola moći certificirati u energetski razred B, iz sadašnjeg F, dok je cilj čitavog projekta osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

U sklopu početne konferencije župan je potpisao i ugovor s Marijom Vrabelj, predstavnicom izvođača radova tvrtke „Graditeljstvo Vrabelj“.

Služba ureda župana