Predstavljen projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“

U prostorima PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja u utorak, 24. srpnja na konferenciji za medije predstavljen je projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ koji je odobren u okviru natječaja „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, temeljem operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Prijavitelj i korisnik projekta koji traje 46 mjeseci je Općina Legrad, a projektni partneri su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 4.839.671,00 kuna, od čega su bespovratna sredstva 3.668.996,42 kune.

Na samom početku, okupljenima se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić, čestitavši nositelju i projektima partnerima na dobivenim sredstvima: „PORA, Općina Legrad, ali i druge jedinice lokalne samouprave iznimno su aktivne po pitanju povlačenju EU sredstva, što je pravi put za poboljšanje kvalitete života u Županiji. Ovaj projekt održivog razvoja prirodne baštine nastavak je inicijative Županije, županijske Turističke zajednice i Općine Legrad na revitalizaciji jezera Šoderica, kako bi mu se vratio stari sjaj. Na Šoderici se, uz naše napore i privatne inicijative u obliku ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, vide pozitivni pomaci, rade se programi i aktivnosti te se nadamo će se posjetitelja biti sve više.“

Zamjenik je dodao i kako će planirani projektni sadržaji, primjerice šetnica, vidikovci, javna rasvjeta, dječje igralište i električni bicikli privući ne samo posjetitelje nego i ulagače koji će uvidjeti mogućnosti razvoja turističke ponude na Šoderici. Također je zahvalio svima uključenima u projekt, a posebno PORA-i koja je još jednom dokazala svoju stručnost i kompetencije u pripremi projekata za jedinice lokalne samouprave.

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić izrazio je zadovoljstvo projektom, istaknuvši kako u drugoj fazi očekuju da se šetnica nadogradi s tuševima i sanitarnim čvorom, kao i da se uredi dio obale.

Posjetiteljima ćemo ponuditi atraktivan i zanimljiv turistički proizvod koji će produžiti sezonu i u jesenskim i zimskim mjesecima, a šetnica će se protezati od Ribičkog doma do starog objekta Lazine, gdje su u planu brojni sadržaji koje je zamjenik Ljubić već nabrojio. Obzirom da je ovo prirodno područje zaštićeno, turističke sadržaje uklopili smo u razvoj takvih područja, a predstoji nam i uklanjanje resa iz jezera što se pokazalo kao velik problem.“, kazao je načelnik Sabolić, zahvalivši PORA-i koja je projekt napisala, Javnoj ustanovi, kao i Županiji, županijskog Turističkoj zajednici te Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina. Ujedno je pozvao sve jedinice lokalne samouprave da zajedno skupe snage i ideje i stvore od Šoderice turistički brend ovog područja.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar dodala je kako je područje Šoderice višestruko zaštićeno, a dio je regionalnog parka Mura-Drava, područja Natura i biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav.

Ovim projektom želimo potaknuti promociju i održivo korištenje područja prirodne baštine, povećat ćemo atraktivnost Šoderice i učiniti ju dostupnom širim grupama stanovništva, a osim turističkih i rekreativnih, planiramo i edukativne aktivnosti. Šoderica ima atraktivnu floru i faunu te ćemo napraviti studiju koja će tu mirkolokaciju znanstveno obraditi te ćemo staviti edukativne table uz šetnicu, kao i table na brajici za slijepe i slabovidne. Također ćemo imati terenske radionice na kojima ćemo školarcima pokazati kako se uključiti u zaštitu prirode.“, istaknula je ravnateljica Kolar, dodavši kako je ovo prvi korak uspješne suradnje i početak valorizacije ovog područja.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić zahvalila je svima na partnerstvu, kazavši kako su uspješni projekti rezultat dobre suradnje i timskog rada, te je dodala: „PORA je i u ovom projektu pružila stručnu i tehničku podršku te nas veseli kada možemo zajedno osmisliti projekte koji će doprinijeti održivom razvoju na području Županije. Planiramo izraditi i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima te definirati budući razvoj ovog području te promovirati Šodericu kao turističku destinaciju. Nadamo se kako će projekt biti odskočna daska i za daljnje aktivnosti te pozivamo sve dionike na pripremu projektno-tehničke dokumentacije kako bi znali s čim raspolažemo.“

Kao što je najavljeno, u sklopu projekta planira se uređenje šetnice u ukupnoj dužini od 1,5 km, postavljanje javne rasvjete, izgradnja dva  vidikovca, postavljanje urbanih sadržaja, nabava električnih bicikala, uređenje dva dječja igrališta, postavljanje edukativnih tabli uz šetnicu, izrada Akcijskog plana za upravljanje posjetiteljima te edukacije i radionice iz područja prirodne baštine. Radovi bi trebali započeti sljedeće godine.