Predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu Nacionalne strategije za uključivanje Roma

U đurđevačkom hotelu Picok u utorak, 27. ožujka predstavljeni su regionalni rezultati istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, čemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Naime, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske nositelj je projekta IPA 2012 „Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma“, s ciljem cjelovitog i učinkovitog ostvarenja ljudskih prava te poboljšanja sudjelovanja pripadnika romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu, uz očuvanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije.

Projekt provode Centar za mirovne studije i tvrtka Ecorys Hrvatska, a u navedenom istraživanju definirane su polazne vrijednosti za mjerenje učinka Nacionalne strategije za uključivanje Roma za nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, te definiranja potreba romske zajednice, kao i njihovih prepreka uključivanju u društvo.

Zamjenik Ljubić pozdravio je okupljene te govorio o aktivnostima županijskog Povjerenstva za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020. godine, čiji je predsjednik, u kojemu su neke od planiranih mjera: povećanje gospodarske aktivnosti i zapošljavanja romske populacije, unapređenje kvalitete života Roma, povećanje uključenja Roma u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje te razvoj kulture romske zajednice.

Nakon uvodnih govora predstavnika projektnog tima, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te županijskog Vijeća romske nacionalne manjine, prezentirani su rezultati istraživanja u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji u područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, prostornog uređenja, stanovanja i zaštite okoliša, dobrobiti djece, društvenog i kulturnog života te statusnih pitanja i suzbijanja diskriminacije. Sljedećeg dana provedene su regionalne fokus grupe s ciljem definiranja prioritetnih implementacijskih mjera na regionalnoj i lokalnoj razini te su ujedno najavljeni sljedeći koraci projekta.

Služba ureda župana