Predstavnici jedinica lokalne samouprave upoznati s projektom METMONIC

Temeljem zamolbe Državnog hidrometeorološkog zavoda za podršku i suradnju u realizaciji projekta „Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC“, u prostorijama Županijske uprave u četvrtak 25. siječnja zamjenik župana Darko Sobota održao je sastanak s predstavnicima Zavoda i jedinica lokalne samouprave.

U ime Zavoda o koristima modernizacije motriteljske mreže govorili su voditeljica projekta Nataša Strelec Mahović te Zvonimir Jakopović i Stjepan Ivatek-Šahdan, koji su naglasili kako su započeli s provedbom projekta u listopadu prošle godine, vrijedan je gotovo 433 milijuna kuna, a većinom se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Na razini države predviđena je uspostava 34 glavne, 139 klimatoloških te 264 kišomjerne postaje, kao i šest meteoroloških radara, dvije visinske postaje te pet meteorološko-oceanografskih plutača.

Osnovni cilj projekta je osigurati sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene podatke o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske koji su neophodni za praćenje vremena i klime te za ostvarivanje meteorološke podrške procesima prilagodbe na klimatske promjene.“istaknula je voditeljica projekta Strelec Mahović.

Zamjenik Sobota zahvalio je općinskim načelnicima i drugim predstavnicima jedinica lokalne samouprave na „dolasku i interesu za unapređenje i modernizaciju sustava upravljanja i mjerenja meteoroloških podataka, koji će osigurati redovito i kvalitetno praćenje vremenskih prilika, a slijedom toga i bolje razumijevanje klimatskih promjena i njihovog utjecaja“.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave zamoljeni su da osiguraju zemljište u svom vlasništvu ili predlože zemljište u državnom vlasništvu za postavljanje automatskih meteoroloških postaja, pri čemu neće imati dodatnih troškova vezanih za postavljanje i korištenje postaja. Iz Zavoda su poručili kako je važno da na zemljištu na kojemu bi se nalazile postaje nema visokih prepreka koje bi utjecale na strujanje zraka ili ometale mjerenja, a ono mora biti usklađeno s prostornim planovima, na ravnom terenu te imati omogućen priključak na električnu energiju. Također je predstavljena planirana raspodjela postaja na području Županija, njihove dimenzije i druge značajke, a raspisivanje natječaja javne nabave za građevinske radove očekuje se u svibnju ove godine.

Sudionici sastanka projekt su ocijenili iznimno korisnim, a dobivene podatke moći će koristiti za vlastite potrebe, primjerice u gospodarstvu i poljoprivredi, te će se moći nadograđivati u skladu sa zahtjevima.

Služba ureda župana