Ravnateljice knjižnica predstavile planove za 2018. godinu

Zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i viša savjetnica za udruge, kulturu, sport i nacionalne manjine Vesna Peršić Kovač u četvrtak, 23. studenoga sastali su se s ravnateljicama narodnih knjižnica na području Županije kako bi razgovarali o problematici u radu te planiranju i financiranju za 2018. godinu.

Zamjenik Ljubić kazao je kako je svrha sastanka unapređenje suradnje te je najavio daljnju podršku svim knjižničnim programima i aktivnostima, a ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, ujedno i Županijske matične knjižnice, Dijana Sabolović-Krajina dodala je kako brinu o razvoju mreže knjižnica, koja se sastoji od narodnih i školskih knjižnica. U njihovom djelovanju iznimno je važna potpora Županije, kako bi mogli i nadalje razvijati svoje usluge kao informacijski, obrazovni i kulturni centri u zajednicama.

Voditeljica Županijske matične službe za knjižnice Ljiljana Vugrinec, kazala je kako na području Županije djeluje pet narodnih knjižnica, u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Virju i Gornjoj Rijeci te kako Županija jedina u Hrvatskoj ima organizirane dvije službe pokretnih knjižnica s ciljem ravnomjernog razvoja knjižnične mreže. Također, ostvarena je 100%-tna pokrivenost osnovnim knjižničnim uslugama narodnih knjižnica, a Županija ima i najveći postotak učlanjenosti građana u knjižnice (izuzev Grada Zagreba), što iznosi 13,2 % za prošlu godinu. Prošle je godine u knjižnice i bibliobuse bio upisan 15.281 korisnik, a godišnje se održi više od 1000 programa s više od 20 tisuća posjetitelja. Važno je spomenuti i kako županijski bibliobusi imaju naviše stajališta od svih županija, ukupno 86 ili prosječno 43 za vozilo, dok je hrvatski prosjek 38. Na kraju je zahvalila Županiji, koja je svojom kontinuiranom financijskom i svakom drugom potporom uvelike zaslužna za navedene rezultate.

Svoj rad predstavile su i ravnateljica Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci Marjana Janeš-Žulj, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Đurđevac Martina Makar te v.d. ravnateljice Općinske knjižnice Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka Marija Posavec.

Služba ureda župana