Sastali se župani sjeverozapadne Hrvatske

Nakon što je sredinom ožujka potpisan Sporazum o suradnji Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije, u četvrtak 19. travnja u Krapini je održan sastanak župana sjeverozapadne Hrvatske kojemu su prisustvovali župan Darko Koren, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, varaždinski župan Radimir Čačić te bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Župani traže od premijera Andreja Plenkovića što hitniji sastanak na kojem bi dogovorili formiranje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku po uzoru na Savjet za Slavoniju. Župan Koren ukazao je kako je jedan od najvećih problema sustava u Hrvatskoj decentralizacija, o kojoj se mnogo govori u vrijeme izbora, ali se šuti kada dođe priliku za provedbu.

Županije su operativniji organizam od države, koja bi trebala na tu nižu razinu spustiti što više funkcija, poslova, odgovornosti i sredstava. Ova inicijativa ima široku potporu, ne samo na lokalnoj razini, nego i od Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, što je od velike važnosti. To je model i alat s kojim možemo snažnije djelovati i ostvariti sve one ciljeve na korist prostora za koje smo zaduženi.“, kazao je župan Koren, dodavši kako su kroz ovu inicijativu odlučili biti efikasniji, a koncept je već etabliran kroz projekt udruživanja slavonskih županija.

Domaćin sastanka, župan Željko Kolar naglasio je kako očekuju poziv premijera Plenkovića na drugi sastanak u Vladu na temu osnivanja Savjeta te pojasnio: „Odluka Vlade o formiranju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku je osnova na temelju koje bi kasnije mogli razgovarati o programima i konkretnim projektima koje smo mi već inicirali i koje smo već poslali u Vladu, odnosno nadležna ministarstva, te o projektima koji  povezuju dvije ili tri županije, a koji su od nacionalnog interesa. Bez takvog načina financiranja sami ih ne možemo provoditi.

Župan Radimir Čačić također smatra kako postoje uvjeti za osnivanje Savjeta te je izrazio nezadovoljstvo što se dosad još ništa nije pokrenulo, dodavši: „Javno je rečeno da Vlada ne samo prihvaća, nego i maksimalno podržava taj koncept, a Odluke Vlade još nema. Za nas je taj okvir po kojemu se možemo dalje kretati izuzetno važan.“ Na primjeru Varaždinske županije naveo je kako u povlačenju europskog novca ne postoji kapacitet za pokrivanje vlastitog udjela u projektima: „Europski novac postoji, ostat će najmanje dvije, tri milijarde eura neiskorišteno, a kroz projekte doprinosimo razvoju i punjenju proračuna. Vlada do danas nije donijela pravila igre i direktno sprečava uzimanje europskog novca.“

Govoreći o inicijativi osnivanja Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku, župan Damir Bajs naglasio je: „Smisao inicijative je da županije mogu direktno pregovarati s ministarstvima i resornim javnim ustanovama te da dobijemo EU projekte. U ovom trenutku na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne postoji projekt koji provodi država ili državne institucije.“

Župan Kolar na kraju je zaključio kako županije sjeverozapadne Hrvatske imaju znanja i kapaciteta izraditi i dobiti EU projekte, ali postoji problem financijskih kapaciteta. Ako krenu provoditi sve projekte koje su dobile, morale bi se kreditno zadužiti, a ako ostane ovakav model, morat će odustati od daljnjih projekata.

Služba ureda župana