Svečano obilježen Dan grada Đurđevca

Povodom Dana grada Đurđevca i blagdana njegovog zaštitnika Svetog Jurja, u petak 20. travnja, u Utvrdi Stari grad održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković koji je izrazio nadu u svijetlu budućnost Grada.

Grad je u zadnje dvije godine ostvario odličnu suradnju s Vladom i svim ministarstvima, njegujemo prijateljstva sa svim okolnim općinama i gradovima, a pohvalio bih i odnos sa Županijom. Samo ako ćemo zajednički raditi na problemima, ostvarit ćemo uspjeh. Nekad smo bili poznati po pijetlu koji smo ispalili u pravi čas na Turke, nedavno i po devama koje smo doveli, a ono što bi me veselilo u budućnosti je da budemo poznati po novim snagama i generacijama političara koji će se odlučno boriti za svoj kraj.“, kazao je predsjednik Lacković.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči osvrnuo se na najvažnije projekte u proteklih godinu dana: „Znakovito je da je danas ovdje ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac jer smo posljednjih godinu dana upravo bili posvećeni projektima. Između ostalih, to su Športsko-rekreacijski centar, Poduzetnički inkubator, energetska obnova Osnovne škole, obnova Vrtića, Interpretacijski centar Picokijade, asfaltiranje 17 kilometara cesta, zamjena komunalne infrastrukture, rekonstrukcija ulica, izgradnja nove stambene zgrade, elektrifikacija vinograda te inicijativa osnivanja Parka prirode Podravina.

Župan je, uz čestitke, naglasio važnost ravnomjernog razvoja Županije te pohvalio razvoj Đurđevca u proteklih godinu dana, istaknuvši vrijedan rad na brendiranju grada koji postaje sve prepoznatljiviji široj javnosti.

Danas je Đurđevac grad razlike, razlike u odnosu na ono što je bio prije godinu dana. Što je još važnije, uspio se probuditi pozitivan duh Grada i uspjelo se u nastojanju da se Đurđevac brendira na poseban način, o kojemu nitko nije ni razmišljao prije koju godinu. Uspjeh Đurđevca i svake naše sredine uspjeh je i Županije, pa i Hrvatske u cjelini.“, poručio je župan.

Saborski zastupnik Branko Hrg kazao je kako su projekti i brojne ideje gradske vlasti jaka strana ovog kraja te im je poželio mnogo uspjeha u realizaciji, dok je ministrica Gabrijela Žalac dodala: „Vladi je važno surađivati sa županima, gradonačelnicima i načelnicima te poticati ravnomjeran razvoj. Od projekata istaknula bih poduzetnički inkubator i energetsku obnovu škole, a vaš je proračun umnogostručen korištenjem sredstava Europske unije.“

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja te su tako povelje Grada primili Udruga „A je to“ art-Podravina, Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“, Marija Markuš, Josip Đurinčić i Šahovski klub „Picok“. Zlatne plakete Sveti Juraj dodijeljene su Ženskom vokalnom sastavu Đurđevčice, Udruzi žena grada Đurđevca i profesoru Zdravku Selešu. Nagradu za životno djelo primio je glazbenik Andrija Maronić, dok je počasnim građaninom posthumno proglašen Vlado Leščan – Duspe.

Prije početka svečane sjednice položeni su vijenci na Gradskom groblju u spomen na poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu, a u sklopu programa Dana grada Đurđevca za građane i posjetitelje organizirane su brojne aktivnosti.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr