Svečano otvoreni 22. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije

Uz mnoštvo izlagača i posjetitelja, na koprivničkom je Sajmištu u subotu, 5. svibnja svečano otvorena najveća županijska manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji – 22. Dani travnjaka, koja se održava od 4. do 6. svibnja.

Ova se manifestacija profilirala kao jedna od najznačajnijih sajamskih priredbi u području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske, vinogradarske i tradicijske poljoprivredne proizvodnje, kao i poduzetništva, s naglaskom na ruralni razvoj, što je i glavna ovogodišnja tema. Upravo s ciljem poticanja ruralnog razvoja, Županija je i ove godine osigurala besplatan izlagački prostor za sve zainteresirane, kao i predstavljanje svih proizvođača u katalogu.

Župan Darko Koren u svom je obraćanju zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove manifestacije, a posebno Organizacijskom odboru, izlagačima, sponzorima i posjetiteljima. Istaknuvši kako je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Županiji, župan je na dolasku zahvalio i predsjedniku Uprave Podravke Marinu Pucaru, dodavši kako je neupitno da je put u bolju budućnost hrvatske poljoprivrede vezan uz integraciju cjelokupnog sustava s prehrambenom industrijom.

Na toj novoj paradigmi hrvatske poljoprivrede možemo graditi bolju budućnost, a Podravka i prehrambena industrija moraju biti generatori razvoja poljoprivredne proizvodnje jer je to jedini način da ona dobije dodanu vrijednost. Trud koji ljudi ulažu u ono što rade treba podršku države i organiziranog sustava te smatram kako je povezivanje poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije jedini način da proizvođači vide u tome smisao i osiguraju svoju egzistenciju. Danas nije jednostavno organizirati ovakvu manifestaciju, no 130 izlagača koji se predstavljaju pokazuju da poljoprivredna proizvodnja ima veliki prostor za promociju.“, poručio je župan, dodavši kako će u bogatom trodnevnom programu svaki posjetitelj pronaći nešto po svom ukusu.

Dane travnjaka otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić koji je kazao kako činjenica da se ova manifestacija održava 22 godine mnogo govori o njezinom značaju i tradiciji. Također je zahvalio svima koji su uključeni u organizaciju, a posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, pojasnivši na koje sve načine Ministarstvo planira dati podršku poljoprivrednicima: „Naši poljoprivredni proizvođači suočeni su s brojnim izazovima, od nepovoljnog tržišnog položaja, nepovoljnih uvjeta financiranja pa sve do elementarnih nepogoda. U tom smislu Ministarstvo je maksimalno intenziviralo svoje potpore, pa je od 1. travnja na snazi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, kojim se želi osigurati povoljniji položaj naših proizvođača na tržištu. Ujedno smo proveli izmjene Programa ruralnog razvoja i financijske instrumente te uveli Mjeru 14 koja se odnosi na dobrobit životinja, s time da mogu najaviti kako će početak zaprimanja zahtjeva za tu Mjeru krenuti od kraja sljedećeg tjedna. Mnogo radimo i na promociji proizvođača, u čemu će pomoći i ova manifestacija, jer građanima želimo ponuditi zdrave i kvalitetne proizvode s hrvatskih polja i farmi.

U ime Grada Koprivnice, kao jednog od suorganizatora, okupljenima se obratio i gradonačelnik Mišel Jakšić kazavši: „Naša poljoprivreda ima ogromne resurse i vrijedne ljude kojima je potreban samo mali iskorak kako bismo bili zemlja razvijenog, konkurentnog i inovativnog gospodarstva. Kad vidim koliko ljubavi i truda proizvođači ulažu u svoje proizvode, vjerujem kako ćemo naći dovoljno snage da ostvarimo potrebne promjene i napredak.“.

Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zadužen Folklorni ansambl Koprivnica, a na izlagačkim prostorima koje je obišao župan u pratnji predsjednika Uprave Podravke Marina Pucara, pomoćnika ministra Karalića i drugih suradnika, moglo se vidjeti bogatstvo domaće gastronomske i enološke ponude, tradicijske obrte, proizvode iz kućne radinosti i poljoprivrednu mehanizaciju, dok su obrazovne i potporne institucije predstavile svoje programe za poljoprivrednike. Za one najmlađe posebno je bio zanimljiv sajam malih životinja gdje su mogli razgledati kuniće i perad.

Dani travnjaka održavaju se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Hrvatske poljoprivredne agencije, Grada Koprivnice, PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja, županijske Turističke zajednice, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica, Saveza Alpe Adria, Srednje gospodarske škole i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i Konjičkog kluba Koprivnica.

U popodnevnim satima slijedi Mudlinijada i Dani tijesta gdje će se predstaviti Udruga žena „Hrvatsko srce“ Peteranec i Udruga žena iz Republike Mađarske, zatim konjički turnir u organizaciji Konjičkog kluba Koprivnica, a kao posebno iznenađenje, u 19 sati je na rasporedu koncert Tamburaškog sastava „Cure iz centra“. Sutra, u nedjelju, predviđeno je natjecanje u ručnoj košnji i tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja i sušenja sijena u organizaciji Udruge Zagoraca Podravine, Bambino kup na kojemu će se predstaviti mladi uzgajivači i ponovno konjički turnir.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, zamjenice gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec i Ksenija Ostriž, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar sa suradnicima, zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Ivica Vranić, saborski zastupnik Branko Hrg, članice i članovi Županijske skupštine, predstavnici općina i institucija, gospodarstvenici i brojni građani.

Služba ureda župana

 

Bogatu fotogaleriju izlagača i obilaska možete vidjeti OVDJE.