Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljena 25. obljetnica Koprivničko-križevačke županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u petak, 6. travnja u dvorani Domoljub u Koprivnici obilježena je 25. obljetnica postojanja Koprivničko-križevačke županije. Na samom početku sjednice okupljenima se obratio predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, poželjevši im dobrodošlicu, te je podsjetio kako je na lokalnim izborima održanim prošle godine izabran novi sastav Županijske skupštine, koji je do sada održao ukupno šest  radnih sjednica na kojima je obrađeno 139 točaka dnevnog reda.

S ponosom mogu reći kako smo većinu odluka donijeli jednoglasno, a ovim putem još jednom zahvaljujem članovima i članicama Županijske skupštine na korektnoj i konstruktivnoj suradnji te se nadam kako ćemo i nadalje zajednički djelovati na dobrobit žitelja ove Županije.“, naglasio je predsjednik Pintar, a nakon njegovog govora prikazan je film o proteklih godinu dana djelovanja Koprivničko-križevačke županije pod nazivom „Gradimo i stvaramo za nove naraštaje“.

Župan Darko Koren kazao je kako je proteklih četvrt stoljeća bilo ispunjeno mnoštvom značajnih događanja i brojnim projekata kojima se željelo stvoriti bolje uvjete života za sve građane. S ciljem ravnomjernog regionalnog razvoja, Županija je usmjerena na suradnju s jedinicama lokalne samouprave, a jedna od njezinih temeljnih zadaća je ulaganje u podizanje kvalitete života mladih obitelji u ruralnim krajevima, što je ujedno i ulaganje u bolje demografske pokazatelje.

Ove smo godine dovršili još jedan u nizu investicijskih ciklusa ulaganja u školstvu te smo zajedno s općinama i Ministarstvom regionalnog razvoja dogradili škole u Peterancu i Svetom Petru Orehovcu, dok smo u Molvama izgradili knjižnicu. Ulaganje u obrazovanje naše je opredjeljenje, a dokaz tome je uloženih 155 milijuna kuna u desetogodišnjem razdoblju. Ova će godina također biti obilježena ulaganjima u zdravstvo koja iznose preko 50 milijuna kuna, a u suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja ostvarili smo značajan napredak u povlačenju sredstava iz europskih fondova. Zato mi je posebno drago što je s nama ministrica Gabrijela Žalac koja je pokrenula nekoliko važnih procesa koji će doprinijeti da sva ministarstva, ali i mi kao županije, naši  gradovi i općine budemo još uspješniji u korištenju EU sredstava.“, dodao je župan.

Župan je još istaknuo kako su stvoreni preduvjeti za kvalitetno upravljanje razvojem Županije te jačanje poduzetničke i ulagačke klime, čemu će doprinijeti projekti prometne infrastrukture – izgradnja zaobilaznice brze ceste oko Križevaca i nastavak gradnje brze ceste prema Koprivnici te Podravska magistrala, za koje je dobivena podrška Vlade Republike Hrvatske, kao i Predsjednice RH. Također je naglasio kvalitetnu suradnju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, pohvalivši ideju okupljanja svih župana i zajedničku komunikaciju, na korist realizacije važnih projekata i boljitka građana.

U tom je smislu važna bezrezervna podrška premijera Plenkovića, koju je nedavno na našem sastanku i potvrdio, modelu zajedničkog nastupa pet županija sjeverne i središnje Hrvatske, po uzoru na slavonske županije, što pak i ministrica Žalac svesrdno podupire.“, smatra župan.

Spomenuvši kako je poljoprivreda glavni generator razvoja županijskog gospodarstva, župan je dodao kako je u suradnji s Podravkom i uz podršku Vlade pokrenuta inicijativu povezivanja s lokalnim poljoprivrednicima, čime se želi utjecati na razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

Mladima želimo pokazati da imaju budućnost u ovom kraju te da svojim znanjem, trudom i marljivošću, ovdje mogu stvoriti svoje mjesto za život. Županija nisu kuće i zidovi, nego su naše najveće bogatstvo ljudi i zajedništvo. Prošlim generacijama dugujemo ono što imamo, a mi imamo obvezu graditi i stvarati za nove naraštaje i njima ostaviti u nasljeđe ovu Županiju sa svim njezinim ljepotama, bogatstvima i izazovima.“, poručio je župan, te je uz zahvale svim suradnicima, uputio čestitke povodom 25. obljetnice Županije.

Od gostiju, u ime predstavnika lokalne i regionalne samouprave obratio se župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji je govorio o ulogama koje imaju županije te je naveo Koprivničko-križevačku kao primjer koji bi trebalo slijediti. Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i saborski zastupnik Miro Kovač pohvalio je napredak Županije na svim područjima, kazavši kako je potrebno županijama omogućiti veće funkcionalne i fiskalne mogućnosti oblikovanja vlastitog razvoja.

Možete biti ponosni na sve što ste u 25 godina učinili za svoje građane i za svoju državu.“, u svom je obraćanju kazala izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, dodavši: „U duhu partnerstva i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, župan Darko Koren i ja mnogo smo razgovarali o ključnim razvojnim prioritetima Županije. Vlada je te prioritete prepoznala i o njima vodi računa, a sve s ciljem ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske.“

Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja zaslužnim građanima i pravnim osobama s područja Koprivničko-križevačke županije te je tako nagradu za životno djelo dobila Ružica Špoljar, nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ dr. Marija Sačer, a nagrade za doprinos ugledu i promociji Županije dobili su Mijo Bardek i tvrtka „Hedona“ iz Križevaca. Nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini primili su tvrtka „Podravka“ i Leon Zelenko, a zahvalnice Koprivničko-križevačke županije uručene su vlč. Ozrenu Bizeku, DVD-u Virje, DVD-u Novigrad Podravski, Gimnaziji „Fran Galović“ te Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“. Plakete župana dobili su Vjekoslav Flamaceta, Tatjana Međimorec i Josip Šikić.

U ime nagrađenih obratila se Ružica Špoljar koja je poručila: „Nadamo se kako će naši uspjesi i ova priznanja ohrabriti i potaknuti druge, naročito mlade naraštaje, da se uključe u rad udruga kojima naša Županija obiluje, i tako doprinesu izgradnji civilnog društva na dobrobit zajednice.

Čestitke Koprivničko-križevačkoj županiji uputila je i Matea Gazdek, čiji je literarni rad „K meni, k meni dojete“ proglašen najboljim na ovogodišnjem natječaju županijske Turističke zajednice „Volim Podravinu i Prigorje“. Za glazbeni program bili su zaslužni učenica Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ Petra Cik s korepetitorom Josipom Kapitanićem koja je izvela hrvatsku himnu i pjesmu „Ovo je moja krv“ te učenik Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ Šimun Benedikt Kopričanec koji je izveo pjesmu „Plave soze“.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, saborski zastupnici Branko Hrg i Željko Lacković, počasni građanin Koprivničko-križevačke županije general Mladen Markač, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, župani i zamjenici župana Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Varaždinske županije, predstavnici županijskih skupština Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici, članovi Županijske skupštine, predstavnici sudova, crkve, vojske i policije, ravnatelji županijskih ustanova, škola i vrtića te ostali gosti.

Na samom ulazu u dvoranu goste i uzvanike dočekale su članice i članovi povijesnih postrojbi Križevačke djevojačke straže i đurđevačkih Đuroka, kao i članice Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec. U predvorju na izložbenom prostoru članice Udruge žena Đurđevac, Društva žena Virje i Udruga žena Bregi predstavile su zaštićena nematerijalna kulturna dobra našeg kraja: Bregovsku pitu, pogaču z oreji i podravsku mazanicu, dok je DIF Koprivnički Ivanec predstavio predmete ukrašene ivanečkim vezom. Također su izloženi i nagrađeni likovni radovi djece vrtića i osnovnih škola na natječaju županijske Turističke zajednice „Volim Podravinu i Prigorje“.

Služba ureda župana